Faktaboks

Eldbjørg Hemsing
Født
16. februar 1990, Nord-Aurdal
Eldbjørg Hemsing
Eldbjørg Hemsing er en norsk fiolinist, bratsjist og hardingfelespiller.
Av /Eldbjørg Hemsing/Hestia Arts AS.

Eldbjørg Hemsing er en norsk fiolinist, bratsjist og hardingfelespiller. Hun står frem som en av Norges ledende musikere med et bredt repertoar som spenner fra samtidsmusikk over klassisk musikk til folkemusikk. Sammen med sin søster, Ragnhild Hemsing, står hun bak Hemsingfestivalen i Valdres. De to er i den norske offentligheten kjent som Hemsingsøstrene, blant annet gjennom flere opptredener i NRK. Fra 2023 er hun medlem av kunstnerisk råd i Oslo Kammermusikkfestival.

Hemsings spill er en blanding av den klassiske, wienerske tonen koblet med en mer samtidsorientert klang preget av hennes samarbeid med den kinesiske komponisten Tan Dun. Samtidig søker hun å fremstå med en norsk tone i fiolinen. På mange måter er hun en nasjonalromantiker som plasserer musikken i en tett forbindelse med det norske landskapet. Hun spiller også på denne forbindelsen med coverbilder og videopresentasjoner der også særegne norsk-designede podieklær spiller en viktig rolle. I lanseringen av sin debut på Sony (2022), ble Hemsings tolkning av forholdet mellom norsk natur og norsk musikk brukt som en viktig del av lanseringen.

Utdannelse og karriere

Eldbjørg og Ragnhild Hemsing
Hemsingsøstrene Eldbjørg (til venstre) og Ragnhild (til høyre) under generalprøven på Kjempesjansen på NRK i 2006.
Av /Scanpix.

Eldbjørg Hemsing vokste opp i et miljø der både klassisk musikk og folkemusikk stod sentralt. Hennes første lærer var moren, Bente Hemsing. Senere ble det undervisning på Barratt Due Musikkinstitutt og så studier med Boris Kuschnir i Wien.

Hun debuterte med Bergen Filharmoniske Orkester i 2001. Senere har hun spilt med flere ledende orkestre, som Oslo-Filharmonien, Nederland Sinfonieorchestra, Wiener Symphoniker, Radiophilharmonie i Hannover og Shanghai Philharmonic Orchestra.

I 2008 vant hun Virtuos, NRKs musikk-konkurranse for unge musikere, noe som førte henne til Eurovision Young Musicians, der hun tok imot publikumsprisen og ble tildelt 3. pris av fagjuryen for fremføringen av Franz Waxmans Carmenfantasi. Hun nådde ut til enda flere da hun i 2012 spilte på utdelingen av Nobels Fredspris i Oslo Rådhus.

I 2010 møtte hun den kinesiske komponisten Tan Dun under verdensutstillingen i Shanghai, der hun urfremførte hans fiolinkonsert The Love med Trondheim Symfoniorkester. Dette møtet førte til et tett samarbeid både i Europa og Asia. Under Ultimafestivalen i 2018 urfremførte hun Fire Ritual, en konsert skrevet til henne, sammen med Oslo-Filharmonien og Tan Dun.

Repertoar

Eldbjørg Hemsing
Hemsing spiller på forbindelsen til det norske landskapet på flere coverbilder, der også særegne norsk-designede podieklær spiller en viktig rolle. Dette bildet ble brukt på hennes innspilling av Griegs fiolinsonater i 2019.
Av /Eldbjørg Hemsing/Hestia Arts AS.

Hemsings repertoar er vidtfavnende, fra Johann Sebastian Bach, Beethoven og Béla Bartók til samtidskomponister som Tan Dun og Dirk Maassen. Hun setter også det romantiske repertoaret høyt, som fiolinkonsertene til Antonín Dvořák og Pjotr Tsjajkovskij, samt Edvard Griegs tre fiolinsonater. Hjalmar Borgstrøms lite fremførte fiolinkonsert har hun nærmest gjort til sitt signaturstykke.

Kritikere har fremhevet hennes varme, rike tone og presise spill. Samtidig låter hun ikke pretensiøs. Hun vil nå inn til musikkens kjerne og ikke først og fremst vise frem teknisk briljans. Hun er kjent for å etablere en nær kontakt med sitt publikum gjennom en tydelig tilstedeværelse på scenen, men legger også hyppig ut stoff på sin Facebookside. Ut ifra dette behovet for kontakt etablerte Hemsing sin egen podkast i 2020, The Nordics Unveiled, der hun, i samtale med andre kunstnere og kunstformidlere, spør om hva det er i musikken, i mytologien, i billedkunsten og i dansen som bidrar til det til som er og har vært med på å utforme det vi kaller det Nordiske. En tilnærming som går langt utover det rent musikalske.

Hemsing er også en ivrig kammermusiker, noe som ikke minst kommer frem under Hemsingfestivalen, der hun musiserer sammen med noen av verdens ledende, unge musikere. Hun har, i tillegg til flere andre norske musikere, deltatt på flere festivaler i utlandet, som Verbierfestivalen i Sveits og AlpenKlassik i Tyskland. Sammen med søsteren Ragnhild deltok hun på Nordic Cool 2013 Festival i Washington DC.

Siden 2018 har hun platekontrakt med det svenske selskapet BIS. Fra 2021 med Sony Classical. Hun spiller på en fiolin laget av G.B. Guadagnini (Milano, 1754). Fra 2023 spiller hun på en fiolin laget av Antonio Stradivari, «Rivaz Baron Gutmann» fra 1707, utlånt fra Dextra Musica.

Sentrale utgivelser

  • Hjalmar Borgstrøm/Dmitri Shostakivich: Violin Concertos, (BIS, 2018), Wiener Symphoniker, Olari Elts, dirigent.
  • Antonín Dvorák: Violin Concerto; Josef Suk: Fantasy i G minor, Liebeslied (BIS, 2018), Antwerp Symphony Orchestra, Alan Buribayev, dirigent.
  • Tan Dun: Fire Ritual: Violin Concertos (BIS, 2019), Oslo Philharmonic Orchestra, dirigent Tan Dun.
  • Edvard Grieg: The Three Sonatas for Violin and Piano, (BIS, 2019), med Simon Trpceski, klaver.

Utmerkelser (Utvalg)

  • Grand Prize, The European Union Prize og Bärenreiter Prize i Kocian International Violin Competition i Tsjekkia, 2005.
  • Publikumsprisen i Verbierfestivalen i Sveits, 2006.
  • Øivind Bergs minnepris, 2007.
  • Den Norske Solistprisen, 2008.
  • Publikumsprisen og fagjuryens 3. pris ved Eurovision Young Musicians, 2008.
  • Arve Tellefsens Musikkpris sammen med Ragnhild Hemsing, 2012.
  • Spellemannprisen, 2020, sammen med Simon Trpceski for Edvard Grieg: The Three Sonatas for Violin and Piano.
  • Opus Klassik, 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg