Faktaboks

John Pål Inderberg
Født
6. august 1950, Steinkjer
John Pål Inderberg
John Pål Inderberg på Oslo World i 2021
John Pål Inderberg

John Pål Inderberg er en norsk jazzmusiker, saksofonist, komponist og arrangør. Han er blant annet anerkjent som en av Norges fremste barytonsaksofonister, men er også en fremragende utøver på sopransaksofon.

Inderberg har som tidligere førsteamanuensis og seksjonsleder ved jazzlinjen i Trondheim (nå NTNU) vært sentral i utviklingen av norsk jazzpedagogikk. Som følge er han professor emeritus ved NTNU og fikk Kongens fortjenstmedalje i 2022.

Karriere

Inderberg spilte med Bodega Band i Trondheim i årene 1973 til 1978 og ledet S. Møllers Storband i perioden 1976–1980. Han var også medlem av Søyr i 1976–1982. Fra 1978 underviste han ved Trøndelag Musikkonservatorium.

På starten av 1980-tallet fattet han interesse for cool jazz, og inspirert av Gerry Mulligan etablerte han New Cool Quartet i 1980. Foruten Inderberg bestod kvartetten av Bjørn Alterhaugkontrabass, Åge Midtgård på trompet og flygelhorn og Espen Rudtrommer. Gruppen debuterte på plate med selvtitulerte New Cool Quartet i 1982 – en innspilling som bestod av både egenkomponerte låter samt tolkninger av komposisjoner av blant andre Lee Konitz, Warne Marsh og Ornette Coleman. Kvartetten gjorde seg gjeldende i 1980-årene, herunder i samarbeid med Lee Konitz i 1983 og 1985, før de ble oppløst i 1989.

Inderberg medvirket også i Trondheim Big Band og Per Husbys Dedication Orchestra, og i årene 1988–1990 stod han bak Siri's Svale Band. Han skrev bestillingsverket Festival Design til Kongsberg Jazzfestival i 1988. I 1992 samarbeidet han igjen med Konitz, på albumet Steps Toward a Dream.

Inderberg har vært svært aktiv som musiker i diverse prosjekter og har bidratt på over 90 album. Han har samarbeidet med blant andre Warne Marsh, Lee Konitz, Chet Baker, Jan Erik Vold og Henning Sommerro og har opp igjennom årene spilt mye i flere ulike sammenhenger med Bjørn Alterhaug. I tillegg til sitt jazzorienterte virke har han også jobbet som studiomusiker og bidratt på album av DumDum Boys og Tre Små Kinesere. Han har også vært med på flere av Trondheim Jazzorkesters prosjekter og utgivelser.

Inderberg er også kjent for å ha med yngre musikere i sine egen band, blant andre har han i senere år spilt med bassisten Trygve Waldemar Fiske og trommeslageren Håkon Mjåset Johansen i John Pål Inderberg Trio, som sammen har gitt ut albumene Linjedalsleiken (2017), Radio Inderberg (2020) og Radio Fra Ura (2022).

Som pedagog

Inderberg ble ansatt som lærer ved Trøndelag Musikkonservatorium (nå NTNU) i 1978 og har vært sentral i skolens jazzlinje («jazzlinja i Trondheim») siden oppstarten i 1980. Flere generasjoner av norske jazzmusikere peker på Inderberg som en betydelig inspirasjonskilde på grunn av hans pedagogiske arbeid. Han er særlig pådriver for imitasjon via sang som gehør- og improvisasjonstrening, ofte kalt Tristano-metodikk.

Utmerkelser

Diskografi (utvalg)

  • New Cool Quartet, med New Cool Quartet (1982)
  • Steps Towards a Dream, med Lee Konitz, Erling Aksdal jr. og Bjørn Alterhaug (1995)
  • Etterspill, med Henning Sommerro (1996)
  • Necessarily So ..., med Siri's Svale Band (1997)
  • Sval Draum (2005)
  • Subtrio, med Subtrio (2006)
  • Live in Oslo, med Lee Konitz (2007)
  • Linjedalsleiken, med John Pål Inderberg Trio (2017)
  • Radio Inderberg, med John Pål Inderberg Trio (2020)
  • Radio Fra Ura med John Pål Inderberg Trio (2022)
  • Stripped Down – Leisurely – Thoughtful med Bjørn Alterhaug (2023)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg