Faktaboks

Lillebjørn Nilsen
Bjørn Falk Nilsen
Født
21. desember 1950, Oslo
Død
27. januar 2024
Virke
Sanger, musiker, komponist og tekstforfatter
Familie

Gift 1) med sanger og musiker Kari Svendsen (1950–), ekteskapet oppløst; Gift 2) med sanger Shari Gerber (1952–), ekteskapet oppløst; Gift 3) i 2008 med sanger Torhild Ostad (1969–), ekteskapet oppløst; Gift 4) i 2018 med Mairead Imlach

Lillebjørn Nilsen med ukulele
Lillebjørn Nilsen i 2012
Lillebjørn Nilsen med ukulele
Av /NTB.

Lillebjørn Nilsen var en norsk sanger, musiker, komponist og tekstforfatter. Han var siden slutten av 1960-årene en av de mest sentrale skaperne og utøverne av norsk visekunst.

Flere av sangene hans er blitt allemannseie og en del av den moderne norske kulturarven, for eksempel swingjazzlåta Tanta til Beate (1982), den selvbiografiske Stilleste gutt på sovesal 1 (1979) og Bysommer (1979).

Nilsen ble først kjent som medlem av duoen The Young Norwegians i 1966–1968, men markerte seg snart som soloartist med tekster på norsk. Han var inspirert av den amerikanske visebølgen med Pete Seeger, Bob Dylan og andre.

Lillebjørn Nilsen har betydd mye for norsk visesang/folk, for norsk musikkliv og for mange nordmenn gjennom sine folkekjære sanger og Lillebjørns gitarbok, som er solgt i over 180 000 eksemplarer.

Som musiker spilte Nilsen flere instrumenter, blant annet gitar, munnspill, ukulele, banjo, mandolin, fløyte og hardingfele.

Sanger, gitarist og låtskriver Siri Nilsen er Lillebjørn Nilsens datter.

Bakgrunn

Lillebjørn Nilsen fotografert under en konsert i 1982
/Riksarkivet.

Nilsen vokste opp i Oslo, gikk på Ila realskole og deretter på musikklinjen ved Hartvig Nissens skole. Han var med i Dolphins viseklubb fra starten i 1965, og året etter dannet han duoen The Young Norwegians sammen med Bjørn Morisse. Det var fra da av han ble kjent som Lillebjørn. Etter hvert kom også Steinar Ofsdal med i gruppa, og de rakk å gi ut to album før den ble oppløst i 1968.

Solokarriere

Promobilde av Lillebjørn Nilsen

.

Fra 1969 satset Lillebjørn på en solokarriere, selv om han tok seg tid til å medvirke i Øyvind Vennerøds propagandafilm om illegale rusmidler, Himmel og helvete. I The Young Norwegians hadde han sunget på engelsk, og han var sterkt inspirert av blant annet amerikansk folktradisjon og fremtredende artister innen denne, som for eksempel Pete Seeger. Allerede med sitt første soloalbum i 1971 etablerte han seg imidlertid som en av de sentrale norskspråklige låtskriverne og artistene. Hans viser ble fra første stund tatt imot av et bredt publikum, og han sto fram som en visedikter med sterkt sosialt og politisk engasjement, men også med en lyrisk og litterært begavet kreativitet.

Gjennombrudd

Debutplaten ble fulgt opp av flere utgivelser utover i 1970- og 1980-årene, alle med viser som er blitt klassikere i den norske visefloraen, og som for lengst har etablert seg både i skolebøker og i bevisstheten til de fleste nordmenn.

1973 ble hans store gjennombruddsår, med Lillebjørns gitarbok, Spellemannprisen, det storselgende soloalbumet Portrett (med blant annet Gategutt, Alle duene, Regnet er en venn, Ola Tveiten og Barn av regnbuen) og et album der Rudolf Nilsens dikt ble tonesatt, På stengrunn, i samarbeid med blant andre Kari Svendsen, Lars Klevstrand og Steinar Ofsdal.

Det er imidlertid først og fremst med sine egne viser Lillebjørn er blitt en kjent og folkekjær artist. Hans interesse for og kunnskap om både norsk og internasjonal folkemusikk var stor, og han har ofte trukket elementer derfra inn i sin egen musikk. Han spiller selv både hardingfele og andre folkeinstrumenter og har samarbeidet med folkemusikere. Et annet eksempel på hans musikalske teft er samarbeidet med jazzgruppa Hot Club de Norvège, som resulterte i en av hans mest kjente sanger, Tanta til Beate. Den er faktisk blitt eksportert til det franske jazz- og sigøynermusikkmiljøet den i utgangspunktet ble inspirert av, og er gått inn i repertoaret der. Av andre sanger som er blitt allemannseie, er Bysommer, Stilleste gutt på sovesal 1, Se alltid lyst på livet og Crescendo i gågata. Ellers har han markert seg som tolker av barnesanger, og han har gitt ut både barneplater og sangbøker for barn.

Utenfor Norge

Nilsen er også en av de relativt få norske artistene som har gjort seg bemerket utenfor landets grenser. Han har turnert både i andre skandinaviske land og i USA, der han har opptrådt på konserter med publikum på opptil 60 000 mennesker. Sammen med Steinar Ofsdal (fløyter, fele) turnerte han i det norskamerikanske USA, og i 1979 ga duoen ut Live at Sioux Falls South Dakota!. I 2021 kom det ut et konsertopptak fra 1994, Live in Telemark, der han spilte sammen med den irske visesangeren Andy Irvine.

Samarbeid og grupper

Gitarkameratene i 2010
Gitarkameratene med Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum fikk stor suksess i årene 1988-1994.
Gitarkameratene i 2010
Av /VG/NTB.

I slutten av 1970-årene dannet Lillebjørn visepopgruppa Ballade! sammen med Birgitte Grimstad, Åse Kleveland og Lars Klevstrand og ga ut to plater med dem der han sto for det meste av det originalskrevne repertoaret. Gruppa turnerte også mye og oppnådde stor popularitet før samarbeidet ble avsluttet i 1980.

Fra 1988 til 1994 var det et annet gruppeprosjekt som opptok mye av hans tid, og som hadde enorm suksess, nemlig Gitarkameratene. Her slo han seg sammen med sine gamle visekolleger Øystein Sunde, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum og skapte en av tidenes mest populære norske grupper, der de fire stod frem som en kombinasjon av visekunstnere og entertainere. Sceneshow, turneer og plateutgivelser fikk strålende mottakelse av publikum så vel som kritikere. Gitarkameratene holdt konserter igjen i årene 2010–2017.

Betydning og priser

Lillebjørn Nilsen på Youngstorget (2012)
Lillebjørn Nilsens sang Barn av regnbuen fikk en ny betydning etter terrorangrepet 22. juli. Under rettssaken etter angrepet samlet tusenvis av mennesker seg på Youngstorget i Oslo og sang sangen sammen med Lillebjørn Nilsen. Aksjonen markerte en protest mot terroristens tankegods.
Lillebjørn Nilsen på Youngstorget (2012)
Av /NTB.

Gjennom sine viser fortalte Lillebjørn Nilsen noe om tiden vi lever i. Han hadde en særegen evne til å formidle tanker, følelser og minner på en varm og ærlig måte, uten at det virker sentimentalt. Tekstene hans fungerer ofte som små noveller, der hverdagslige situasjoner blir beskrevet som om de er verdensbegivenheter.

En av hans største suksesser er Barn av regnbuen, hans norske versjon av Pete Seegers Rainbow Race. Sangens budskap om at alle mennesker, uavhengig av bakgrunn eller kultur, skal dele vår jordklode, fikk ny betydning i etterkant av terrorangrepene i Norge 22. juli 2011. Den ble framført som allsang over hele landet og av Lillebjørn Nilsen og 40 000 andre på Youngstorget på en markering under rettssaken. Aksjonen var en protest mot terroristens tankegods.

Foruten flere Spellemannpriser, både som soloartist, med Ballade! og med Gitarkameratene, er Lillebjørn Nilsen blitt tildelt en rekke andre utmerkelser, blant annet Prøysenprisen (1983), Oslo Bys kunstnerpris (1984) og Fritt Ords Honnørpris (1987). Nilsen ble i 2017 tildelt St. Hallvard-medaljen, Oslo bys høyeste utmerkelse. I 2022 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden. I 2022 fikk Nilsen også Årets hederspris på Spellemannprisen.

Utgivelser

Album

  • Med The Young Norwegians: Things On Our Mind (1966) og Music (1968)
  • Tilbake (1971)
  • Portrett (1973)
  • Med flere: På stengrunn (1973)
  • ...og Fia hadde sko! (barnesanger, 1974)
  • Byen med det store hjertet (1975)
  • Hei-fara! (norske folkeviser, 1976)
  • Med Ballade!: Ballade på turné (1978)
  • Oslo 3 (1979)
  • Med Steinar Ofsdal: Live at Sioux Falls South Dakota! (1979)
  • Med Ballade!: Ekstranummer! (1980)
  • Original Nilsen (1982)
  • Hilsen Nilsen (1985)
  • Sanger (1988)
  • Med Gitarkameratene: Gitarkameratene (1989) og Typisk norsk (1990)
  • Nære Nilsen (1993)
  • 40 beste (samleplate, 1996)
  • Stilleste gutt på sovesal 1 (CD-boks med alle studioalbumene og live-DVD, 2010)

Bøker

  • 31 viser (1969)
  • Flere viser (1971)
  • Lillebjørns gitarbok (1973)
  • 16 sanger av Rudolf Nilsen (1973)
  • Trubadur til fots (1974)
  • Haba haba! barneviser (1977)
  • Tekst og musikk: Lillebjørn Nilsen (1986)
  • Lillebjørns store gitarbok (1987)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg