Faktaboks

Liv Glaser
Født
23. september 1935, Oslo
Virke
Pianist
Familie

Foreldre: Fiolinist og musikkpedagog Ernst Glaser (1904–79) og pianist Kari Marie Aarvold (1901–72).

Gift 1971 med kultursjef Carsten Edvard Munch (6.2.1927–31.12.2005), sønn av skolestyrer Didrik Arup Munch (1878–1957) og Borghild Elisabeth Utne (1891–1968).

Liv Glaser, 2010
Av /NTB.
Liv Glaser

Pianisten Liv Glaser. Foto antagelig fra 1950-årene. Fra «kunstnerveggen» i Olaf T. Ranums musikkhandel i Trondheim.

Av /Ringve Musikkmuseum.
Lisens: CC PD

Liv Glaser er en norsk pianist og klaverpedagog. Hun debuterte i 1960, og har gitt konserter både i Norge og i utlandet. I tillegg kommer opptredener i radio og TV. Glaser står frem som en meget sentral pianist i Norge med et vidt favnende repertoar og stor pedagogisk innflytelse.

Utdannelse

Liv Glaser fikk sin første innføring i musikk hjemme av sin far, fiolinisten Ernst Glaser, og sin mor, pianisten Kari Marie Aarvold. I årene 1952–1956 studerte hun med Robert Riefling før hun dro til Musikkonservatoriet i Paris der hun hadde Ravel-eksperten Vlado Perlemuter som hovedlærer (1956–1959).

Senere fulgte studier ved musikkonservatoriet i Moskva med Lev Oborin. Hun har også tatt timer med Ilona Kabos og fulgte Wilhelm Kempffs Beethovenkurs i Positano (1964). Det er likevel Riefling og Perlemuter som har hatt største innflytelse på hennes spill. Hun har imidlertid også lært mye gjennom samspill med dirigentene Kirill Kondrasjin, John Barbirolli og Willem van Otterloo.

Karriere og repertoar

Glaser debuterte i Oslo i 1960 med verker blant annet av Bela Bartók, Claude Debussy og Robert Schumann. Én uke tidligere hadde hun vært solist samme sted i Beethovens fjerde klaverkonsert med Willem van Otterloo som dirigent. Året før spilte hun Robert Schumanns klaverkonsert med Musikselskabet Harmoniens orkester, nåværende Bergen Filharmoniske Orkester, under Arvid Fladmoe. Hun var solist i Griegs a-mollkonsert i Bergen i 1962.

Etter debuten opptrådte Glaser i Skandinavia, og i tillegg blant annet i England, Frankrike, Spania, Tyrkia, Israel og Sovjetunionen. Hun var også en del av følget under Kong Olavs statsbesøk i Iran og i Thailand i 1965 der hun spilte norsk klavermusikk.

Glaser var den første pianisten som spilte inn alle Griegs Lyriske stykker (1965).

I tillegg til de ovennevnte konsertene har hun spilt blant annet Prokofjevs tredje og Rachmaninovs andre klaverkonsert. For soloklaver har hun hovedsakelig fremført det klassiske repertoaret i tillegg til norsk romantisk musikk, etter hvert med vekt på tidsriktige instrumenter. Hun har også samarbeidet med sangere som Per Vollestad, musikere som Arve Tellefsen og skuespilleren Liv Dommersnes.

På 1990-tallet opparbeidet Glaser en stor interesse for historisk fremføringspraksis. Denne interessen førte henne til nye studier med Paul Badura-Skoda i Wien og til Salzburg, der hun fordypet seg Mozartmanuskripter ved Mozarteum. Ved Cornell University i USA mottok hun undervisning i hammerklaver fra Malcolm Bilson. Ved å spille Mozart på det instrumentet musikken var skrevet for, samt studier av notebilder og lærerbøker fra den tiden, klinger Mozart mer fargerikt, men samtidig mer dempet enn på det moderne klaveret.

I juni 2018 deltok hun, sammen med over 600 andre musikere, i NRK2s 30 timer lange direktesending Grieg minutt for minutt.

Pedagogisk virke

Glaser er en høyt aktet pedagog som siden 1973 har vært ansatt ved Norges musikkhøgskole, først som amanuensis og fra 1994 som professor til hun gikk av med pensjon i 2005. Fra 1990 har hun nedlagt et stort arbeide når det gjelder fremføring av først og fremst klassisistisk musikk på hammerklaver.

Hun har som motto: «Musikeren kan ikke bevege andre om han ikke blir beveget selv» (etter Carl Philipp Emanuel Bach).

Sentrale utgivelser

  • Edvard Grieg: Lyriske stykker (RCA Victor, 1965)
  • Agathe Backer Grøndahl: Piano Pieces and Songs (Norsk kulturråd,
  • 1975), med Kari Frisell, sopran.
  • W. A. Mozart: Komplette klaversonater vol 1-5 (Simax, 1991-2000).
  • Franz Schubert: Die schöne Müllerin (Simax,1997), med Per Vollestad, baryton.
  • Lyric Travels with Edvard Grieg (Simax, 2007), lyriske stykker i utvalg.
  • Poet Speaks (Simax, 2010), klaverstykker av Robert Schumann.
  • Allegretto Spiritoso, Best of Liv Glaser med noen nye innspillinger.

Utmerkelser (utvalg)

  • Kongens fortjenstmedalje i gull 1965
  • Lindemanprisen 2004
  • Griegprisen 2014
  • Rolf Gammelengs veteranpris 2018
  • Kommandør av Den Kgl. Norske St. Olavs Orden 2018

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg