Faktaboks

Arcangelo Corelli
Uttale
corˈelli
Født
17. februar 1653, Fusignano, Italia
Død
8. januar 1713, Roma, Italia

Arcangelo Corelli

.
Lisens: fri

Arcangelo Corelli var en italiensk komponist og fiolinist. Han studerte i Bologna, men virket mest i Roma. Hans etterlatte komposisjoner (i alt seks opus) omfatter ikke vokalmusikk, men er konsentrert om de tre sjangerne triosonate, solosonate og concerto grosso. Dette er bemerkelsesverdig for tiden, fordi vokalmusikken rådde.

Triosonatene er relativt konservative og summerer opp særpreget i italiensk kammermusikk på 1600-tallet. De andre sjangerne peker i større grad fremover. Solosonatene gir vitnesbyrd om Corellis historiske betydning som utøver på fiolin, der nye og vanskelige spilleteknikker tas i bruk.

Hans concerti grossi, som er blant de tidligste innen sjangeren, etablerer klanglig kontrast mellom en liten solistgruppe og stort orkester, men uten at det ennå kan snakkes om noen stilistisk kontrast.

Generelt må Corellis stil sies å være diatonisk, og han er kanskje den første komponisten som benytter dur/moll-systemet uten større spor av kirketonalitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg