Faktaboks

Charles Aznavour
Shahnour Varenagh Aznavourian
Uttale
aznavˈur
Født
22. mai 1924, Paris
Død
1. oktober 2018, Mouriès, Frankrike
Charles Aznavour
Charles Aznavour under en konsert i Stockholm 1968.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Charles Aznavour var en fransk komponist, sanger og filmskuespiller av armenske foreldre, og et stort og folkekjært navn i fransk populærmusikk siden 1950-årene.

Allerede som niåring sluttet Charles Aznavour på skolen for å forsøke seg som skuespiller, og som sanger ble han svært populær på kabaretene i det okkuperte Paris under andre verdenskrig.

Aznavour skrev mer enn 1300 sangtekster i løpet av sin karriere, blant annet flere for Edith Piaf, som i mange år var en nær samarbeidspartner og venn. Han solgte til sammen over 100 millioner album i mer enn 80 land. I 1974 gikk han til topps i Storbritannia med singlen She.

Han filmdebuterte i 1956, og spilte biroller blant annet i La Tête contre les murs (1958) og Die Blechtrommel (Blikktrommen, 1979), og en minneverdig hovedrolle i François Truffauts Tirez sur le pianiste (1960).

Charles Aznavour fikk armensk statsborgerskap i 2008, og fra 2009 var han Armenias ambassadør i Sveits.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg