Faktaboks

Walter Gieseking
Uttale
gˈi:zə-
Født
5. november 1895, Lyon, Frankrike
Død
26. oktober 1956, London, Storbritannia
Walter Gieseking
Walter Gieseking var ansett som en av samtidens største klaverkunstnere, spesielt som Debussy- og Ravel-tolker.

Walter Gieseking var en tysk pianist og komponist, som var ansett som en av samtidens største klaverkunstnere, spesielt som Debussy- og Ravel-tolker.

Gieseking bodde i barndommen i Sør-Frankrike og Italia og kom først i 1911 til Tyskland. Da begynte han å ta timer med Karl Leimer i Hannover. Han debuterte i 1915 og foretok fra 1918 en rekke konsertturneer.

I Det tredje riket forble Gieseking i Tyskland og havnet blant annet på nazistenes Gottbegnadeten-liste som skulle forhindre at viktige kunstnere ble sendt til fronten. Dette førte til at Gieseking var omdiskutert etter krigen, ikke minst i Tyskland og i USA, men han kunne fortsette konsertvirksomheten. Fra 1947 til hans død i 1956 var han knyttet til konservatoriet i Saarbrücken.

Gieseking komponerte sanger, klaververker og kammermusikk, blant annet variasjoner over et tema av Edvard Grieg for fiolin og klaver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg