Selvportrett med stråhatt, olje på lerret, 97,8 × 70,5 cm, malt av Elisabeth Louise Vigée Le Brun i 1782

The National Gallery, London, Public Domain.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Eske, elfenben, høyde 8,5 cm, laget i Japan mellom 1800 og 1897
/Nasjonalmuseet, Oslo.
Lisens: CC BY 4.0

Figurativ kunst er billedkunst som fremstiller mennesker, natur og gjenstander i den synlige og konkrete virkeligheten på en gjenkjennelig måte.

Faktaboks

Uttale
figuratˈiv
Etymologi
via fransk figuratif 'billedlig'

I figurativ kunst tjener komposisjon og farger til å gi en troverdig fremstilling av virkeligheten.

Selv om fremstillingen kan avvike i større eller mindre grad fra det observerbare, opprettholder figurativ kunst forbindelsen til den sansbare virkeligheten.

Historikk

Figurativ kunst har vært den dominerende tendensen i kunstens historie. Hulemalerier fra forhistorisk og paleolittisk tid, og helleristninger fra bronsealderen, viser gjenkjennelige mennesker, dyr og gjenstander.

Figurativ kunst var utbredt i den greske antikken og Romerriket.

I renessansen og i århundrene frem til begynnelsen av 1900-tallet var figurativ kunst helt enerådende. I det 20. og 21. århundret har derimot abstrakt og nonfigurativ kunst, som i varierende grad mangler gjenkjennelige former, blitt like vanlig som figurativ kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sandberg, Lotte (1996). Figurasjonens ulike fremtredelsesformer. Hva mener vi med begrepet figurativ kunst? Vi ser på kunst, nr. 1, s. 10-11

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg