Louis-seize-stil

Louis-seize-stil. Sofa med gobelintrekk.

Av /NTB Scanpix ※.
Ledaal

Ledaal er et patrisierhus for Gabriel Schanche Kielland som stod ferdig i 1803.

Av /KF-arkiv ※.

Louis-seize-stil var den klassisk pregede kunstoppfatning som særlig bredte seg under Ludvig 16s regjeringstid i 1774–1792. Den fremstod egentlig på italiensk grunn, men ble programmatisk utformet i Frankrike som protest mot rokokkoen allerede omkring midten av 1700-tallet, og danner overgangen til den strengere klassisisme under Napoleon 1, empiren.

Faktaboks

Uttale
luisˈɛ:z-
Etymologi
fransk, ‘Ludvig 16-stil’

Louis-seize-stilen hadde strenge krav til klarhet, orden, stabilitet og symmetri, kvaliteter som gjorde den greske antikkens kunst til normgivende ideal. I fargeholdning var Louis-seize-stilen med sin bruk av pastellfarger mer i slekt med rokokkoen.

Utbredelse

I England ble arkitekten Robert Adam banebryter for stilen. Også her tok den sikte på en gjennomført klassisk omforming av interiøret. I Tyskland la Johann Winckelmann det ideologiske grunnlag for stilen. I Sverige ble den gustavianske stil utformet i nær kontakt med den franske. I Danmark fikk stilen et viktig organ i Kunstakademiet, der Caspar F. Harsdorff snart ble den sentrale personlighet.

I Norge

I Norge fikk stilen en rik blomstring da den falt sammen med en økonomisk oppgangstid. Særlig innen arkitekturen har den etterlatt seg rike minnesmerker, blant annet Stiftsgården i Trondheim (1774–1778), lyststedene i og omkring Bergen, Ledaal i Stavanger (1799) og den særpregede panelte tømmerarkitektur langs Sørlandet, der stilen i England særlig har hatt betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Snodin, Michael & John Styles (2004). Design & the Decorative Arts : Georgian Britain 1714–1837, V&A Publications
  • Calloway, Stephen & Elizabeth Cromley ed. (1991). The Elements of Style : A Practical Encyclopedia of Interior Architectual Details from 1485 to the Present, Simon & Schuster
  • Hjelde, Gunnar (2004). Stil og interiør : Vår stilhistorie fra oldtid til nåtid, Novus forlag
  • Mathey, Francois (1989). L´art de vivre : Decorative Arts and Design in France 1789–1989, Thames & Hudson
  • Holkers, Märta (2007). De svenska antikviteternas historia, Albert Bonniers Förlag

Kommentarer (1)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg