Vernissasje i Frankfurter Kunstkabinett i 2009.
/Public Domain.
Vernissasje i Palais des Champs-Élysées i 1890, Salon de la Société nationale des beaux-arts.
/Public Domain.
Plakat, bekjentgjør vernissage for Bertil Öhlund 19. april 1961 i Galerie S. Creuze, Paris.
/Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Vernissasje er åpning av en kunstutstilling.

Faktaboks

Uttale
vernissˈasje
Etymologi
fra fransk jour de vernissage, 'åpningsdag'

Opprinnelig ble ordet brukt om en sammenkomst av de utstillende malere på Salongen (Le Salon de peinture et de sculpture) i Paris, hvor de kunne foreta en siste fernissering av sine malerier dagen før den offisielle åpningsdagen, kalt Le Jour de vernissage.

De senere årene er betegnelsen finissasje kommet i bruk for et arrangement for innbudte gjester, som markerer avslutningsdagen for en kunstutstilling.

Historikk

Kunstutstillinger i den formen man kjenner i dag, ble utviklet på 1700-tallet parallelt med etableringen av offentlige museer, for eksempel Louvre i Paris og Museum Fridericianum i Kassel.

Kunstakademiene arrangerte konkurranser for kunstnerne, og de konkurrerende kunstverkene ble etter hvert stilt ut på egne utstillinger. Salongen i Paris ble etablert for dette formålet fra 1673.

På 1800-tallet ble det utviklet et system hvor vernissasjen ble kombinert med en separat visning for pressen og utvalgte gjester, deretter fulgte en allmenn åpning for publikum.

Mange offentlige og private utstillingssteder og museer opererer fremdeles med to åpningsdager, én for et invitert publikum og én for et allment publikum. Til en vernissasje følger ofte lett servering og forfriskninger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Altshuler, Bruce J. (2008). Salon to Biennal. Exhibitions that made Art History. 1863-1959. London: Phaidon
  • Altshuler, Bruce J. (2013). Biennals and Beyond. Exhibitions that made Art History. 1962-2002. London: Phaidon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg