Faktaboks

Antony Gormley

Sir Antony Mark David Gormley

Født
30. august 1950, London

Antony Gormley er en britisk skulptør, særlig kjent for sine store stiliserte menneskefigurer i jern. Han har deltatt på internasjonale utstillinger, og er representert i mange av verdens ledende samtidsgallerier. Videre er han en stor bidragsyter av kunst skapt for et offentlig rom. Mange verk er permanent plassert både i byer og på steder i og utenfor Europa. Gormley utførte Sted for erindring, monument over de norske holocaustofrene på Akershusstranda i Oslo (oppført 2000). Han mottok Turnerprisen i 1994.

Verk i Norge

Skulpturverket Another Place

Skulpturverket Another Place, bestående av hundre jernmenn, montert på Solastranden 1998, fjernet året etter på grunn av faren for skipsfarten. I 2003 ble jernmennene satt opp rundt omkring i Stavanger sentrum.

Av /NTB Scanpix ※.

I Norge er han kjent for Havmannen i Mo i Rana, en 10,15 meter høy og 60 tonn tung skulptur av granitt som står ute i fjorden tett på sentrum. Havmannen ble avduket 1995, som en del av prosjektet Skulpturlandskap Nordland. Sommeren 1998 monterte han skulpturverket Another Place, bestående av hundre jernmenn på Solastranden, på selve sandstranden og utover i sjøen. Verket ble omstridt. Det ble fjernet høsten 1999, blant annet etter innsigelser fra luftfartsmyndighetene, da utstillingen stod rett i innflygingen til Sola flyplass. En rekke lignende figurer, kalt Broken Column, er senere plassert på forskjellige steder i Stavanger sentrum.

Høsten 2000 ble hans monument over de norske jødene som ble sendt til Tyskland og drept under andre verdenskrig, Sted for erindring, plassert på en gressplen ved Akershuskaia i Oslo. Initiativet til minnesmerket kom fra den norske regjering.Monumentet består av åtte rustne jernstoler uten seter, vendt mot kaia der jødene ble ført om bord i skipene «Donau» og «Gotenland» i 1942 og 1943. Monumentet maner til stillhet og ettertanke.

I 2011 kjøpte Lillehammer kommune Mennesket i Moderskipet. Edge II er plassert i skulpturparken på Tjuvholmen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Antony Gormley

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg