Faktaboks

Barbara Hepworth
Dame
Uttale
hˈepwə:þ
Født
10. januar 1903, Wakefield, Yorkshire, England
Død
20. mai 1975, St. Ives, Cornwall, England
Barbara Hepworth

Barbara Hepworth. Toledo 1957. Tre med ståltråd, høyde 90 cm. Privat eie.

Av /KF-arkiv ※.
«Single form» ved FN-bygningen i New York

Her ser vi skulpturen og minnesmerket over Dag Hammarskjöld, med tittelen Single form (1963), som står utenfor FN-bygningen i New York. Fotografiet er tatt i 1977, rett etter en snøstorm, og skulpturen er derfor delvis dekket av et snølag.

Barbara Hepworth var en britisk billedhugger, og er regnet som en av de fremste i moderne britisk skulptur. Hun er kjent for sine abstrakte skulpturer i bronse, marmor og tre. I motsetning til å modellere, interesserte hun seg for skjæringsteknikken i skulptur. Skulpturen Figure for Landscape (1961) sto fra 1968 til 2014 oppført i Stavanger.

Skulpturer med hulrom

Hun ble utdannet ved Leeds School of Art (1920–1921) og ved Royal College of Art i London (1921–1924). I starten av karrieren var stilen hennes mer naturalistisk, og de tidligste arbeidene i tre og marmor utmerker seg ved sin naturlige enhet mellom materiale og form. Fra 1930-årene arbeidet hun med abstrakt skulptur, inspirert av naturen, og brukte særlig det hule rom som skulpturalt virkemiddel. Oftest er materialet finpolert og malt tre, mens hulrommene gjerne er gjennomskåret av hyssingplan.

Et av hennes mest kjente verk er et minnesmerke over Dag Hammarskjöld, med tittelen Single form (1963, FN-bygningen i New York).

Figure for Landscape

En utgave (nummer 6 av 7) av Hepworths kjente skulptur Figure for Landscape (1961) ble i 1968 innkjøpt av Stavanger kunstforening. Hepworth solgte den til langt under normal pris fordi hun ønsket at statuen skulle være i Norge. Den cirka to og en halv meter høye bronseskulpturen ble dermed oppført og sto på sokkel utenfor nåværende Kunsthall Stavanger i 46 år.

I 2014 ble verket demontert og solgt på auksjon til utlandet. Beslutningen om å selge ble tatt for å redde institusjonens Kunsthall Stavangers økonomi og framtid, men førte til stor debatt og splittelse innen kunstmiljøet, både i Stavanger og i resten av landet. Motstanderne av salget mente at verket, som en av svært få modernistiske skulpturer i Norge av et så høyt internasjonalt format, var å betrakte som en nasjonalskatt. Det ble også blant annet diskutert om det var etisk forsvarlig å selge skulpturen som Hepworth selv hadde ment skulle stå i Norge.

Barbara Hepworth døde tragisk i en brann i sitt atelier 1975. Hennes atelier og hage i Barnoon Hill, St. Ives i Cornwall er nå et museum, som eies og drives av Tate: Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg