Faktaboks

Jean-Antoine Houdon
Uttale
udˈɔ
Født
20. mars 1741, Versailles, Frankrike
Død
15. juli 1828, Paris, Frankrike
Houdon, Jean-Antoine (skulptur: Diana)

Jean-Antoine Houdon. Diana, 1776. Bronseskulptur i Louvre, Paris.

Houdon, Jean-Antoine (skulptur: Diana)
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

J. A. Houdon: Portrettbyste av dikteren Molière fra slutten av 1700-tallet. Musée Fabre, Montpellier.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jean-Antoine Houdon var en fransk billedhugger. Han var elev av Jean-Baptiste Pigalle og Jean-Baptiste Lemoyne. Houdon oppholdt seg i Roma i 1764—1766. I 1785 dro han til USA for å portrettere George Washington, tilskyndet av sin venn Benjamin Franklin. Houdon var Ludvig 16s fremste portrettskulptør og blant de fremste Frankrike har hatt, en glimrende skildrer av sin tids fremtredende personligheter. Hans overflatebehandling er sterkt optisk, men den skulpturale oppbygging fast og klar.

Kolossalstatuen Den hellige Bruno (1766) i marmor i Santa Maria degli Angeli, Roma, er et av den tidlige klassisismens fornemste arbeider. Blant hans mest berømte arbeider er portrettbyster av Christoph Willibald Gluck, Honoré Gabriel Riqueti de Mirabeau, Denis Diderot og Marie-Antoinette. Andre arbeider er Voltaire, (1781), Diana (1776) og George Washington (1787—1792, Capitol, Richmond, Virginia), samt den kolossale bronsestatuen av Napoleon 1 Bonaparte i havnen i Boulogne som ble smeltet om i 1841.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Jean-Antoine Houdon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg