Faktaboks

Skopas

Scopas

Uttale
skˈopas
Levetid - kommentar
Virket ca. 380–340
Hygieia
Hygieia er en gresk gudinne for sunnhet, først kjent fra 500–400-tallet fvt.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Skopas var en gresk arkitekt og billedhugger fra Paros som levde på 300-tallet før vår tidsregning. Han var med på å lage relieffenemausoleet i Halikarnassos, men hans bidrag kan ikke utskilles med sikkerhet. Han tegnet også trolig Peloponnes som ble reist etter 394 før vår tidsregning på samme sted der to (kanskje tre) eldre templer hadde stått tidligere. Det var av marmor og i gresk-dorisk stil, men er i dag en ruin.

Skopas var arkitekt for Athene Alea-templet i Palea Tegea, og man mener at hans verksted var ansvarlig for gavlskulpturene der, selv om antikk litteratur ikke nevner dette.

Tegea-skulpturene har massive, brede hoder, dypt overskyggede øyne og et patetisk ansiktsuttrykk. Mange verker av Skopas nevnes i antikke kilder, og noen av disse er muligens bevart i romerske kopier: en mainade, en Herakles og en Meleager. Med sin patetiske stil peker Skopas fremover mot hellenismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg