Faktaboks

Guðrun Helgadóttir

Gudrun Helgadottir

Uttale
hˈelgadóttir
Født
7. september 1935, Hafnarfjörður
Død
23. mars 2022, Reykjavik
Guðrun Helgadóttir

Guðrun Helgadóttir var en islandsk barnebokforfatter og politiker. Flere av bøkene hennes er oversatt til norsk.

Hun representerte den venstreorienterte Folkealliansen (Alþýðubandalag) på Alltinget fra 1979 til 1995. Her var hun Alltingspresident 1988–1991, som den første kvinnen i Alltingets historie.

Barnebokforfatter

Guðrun Helgadóttirs barnebøker oppnådde stor popularitet, særlig debutboka og oppfølgerne i trilogien om tvillingene Jón Oddur og Jón Bjarni (1974–1980), som er livlige fortellinger fra dagliglivet, fortalt i realistisk stil. To av bøkene er oversatt til norsk. På norsk finnes også det folkekjære trolleventyret Ruska : en kjærlighetshistorie fra Island (1982).

Trilogien som begynte i 1983 med Sitji guðs englar ('Sitt, guds engler'), og som skildrer tre søstres oppvekst under andre verdenskrig, er av høy kvalitet.

I teaterstykket Óvitar (Uvettige folk) fra 1979 fødes barn store og blir mindre med årene. Det er en tradisjon for at barnerollene spilles av voksne, og omvendt. Stykket ble oppført på Nord-Trøndelag teaterverksted i 1995.

Undan illgresinu (1990, norsk Når ugresset er borte, 1993) skildrer et mystisk gammelt hus som viser seg å romme en familiehistorie som har blitt fortiet for jenta Heiða, bokens forteller. For den ble hun i 1992 tildelt Nordisk Skolebibliotekarforenings Børnebogspris.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg