Faktaboks

Jens Pauli Heinesen
Født
12. november 1932, Sandavágur
Død
19. juli 2011, Tórshavn

Jens Pauli Heinesen var en færøysk forfatter.

Han debuterte i 1953 med novellesamlingen Degningsælið, og fikk et litterært gjennombrudd med romantrilogien Tú upphavsins heimur (1962, 1964 og 1966), der han i bred episk stil skildrer en hamskiftetid i det færøyske bygdesamfunnet.

Blant hans sentrale romaner er Frænir eitur ormurin (1973). Tittelen henviser til ormen Frænur (Fåvne) i det gamle færøyske Sjúrðarkvæði, som blir drept av Sjúrður (Sigurd Fåvnesbane). Men ormen i romanen er den moderne, autoritære og internasjonalt orienterte teknokraten som forgifter alle forsøk på å fremme færøysk kultur, språk og selvstyre.

I romanen Rekamaðurinn (1977, norsk oversettelse: Rekgods, 1985) er handlingen lagt til Færøyene under andre verdenskrig, og rekgodsleteren blir et symbol på de små menneskelivene i et stort guddommelig komediespill. I perioden 1980–1992 skrev han en stor romanserie i sju deler: Á ferð inn í eina óendaliga søgu (På reise inn i en uendelig historie).

Heinesen har blant annet også utgitt novellesamlinger, skuespill, essayer og barneboken Brúsajøkul (1987). Han var formann i Den færøyske forfatterforening i 1968–1975.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg