Decorah-posten var ei av dei tre store norskspråklege avisene i USA i tiåra rundt 1900. Dei to andre var Skandinaven og Minneapolis Tidende.

Faktaboks

Uttale
dikˈå:rə-

Decorah-Posten vart starta som vekeavis i småbyen Decorah i Iowa i 1874 av Brynild Anundsen frå Skien. Han hadde presseerfaring frå før og forstod at han måtte halde seg unna religiøse og politiske kontroversar dersom avisa skulle overleve. I det første nummeret av avisa slo han fast, på norsk og engelsk, at Decorah-Posten skulle vere upartisk. Nøytralitet vart avisa sin varige plattform og bidrog til at annonseinntektene strøymde på. Det gjorde også abonnentane, i USA og i Noreg. Sidan skriftspråket var dansk-norsk, fekk avisa også danske tingarar. Sterke redaktørar var med på å gjere avisa omtykt og utbreidd. Det galdt i særleg grad Kristian Prestgard, opphaveleg frå Heidal, som var redaktør frå 1898 til 1945.

For Decorah-Posten var kontakten med lesarane eit sentralt mål. Spørjespalter tok opp likt og ulikt som immigrantane lurte på, og faste spalter med nytt frå Noreg hjelpte dei å halde kontakt med gamlelandet. På det meste hadde avisa 26 korrespondentar i Noreg. Dei rapporterte frå bygd og by, så grundig at mange lesarar i Noreg, vart det sagt, abonnerte på Decorah-Posten for å få med seg nytt frå sine eigne heimtrakter. På underhaldningssidene fekk skriveføre norskamerikanarar sleppe til med litterære bidrag, og i 1918 dukka «Han Ola og han Per» opp, ein teikneserie som heldt ap med immigrantstereotypiar.

I 1920-åra nådde Decorah-Posten ein opplagstopp på 45 000, med dekning frå kyst til kyst. Så byrja lesartala å dale. Decorah-Posten kjøpte opp dei to andre leiande norskamerikanske avisene, Minneapolis Tidende i 1935 og Skandinaven i 1941, og heldt det gåande til 1972.

Les meir i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg