Neshorn

Neshorn. Hunn med kalv av arten svart neshorn, i Masai-Mara nasjonalpark, Kenya.

Av /KF-arkiv ※.
Sumatraneshornets kropp er dekket av hår som gjør at gjørme lettere fester seg i et beskyttende lag på huden. Her er en hunn med kalv som hviler.
.
Lisens: CC BY 2.0
Rhinoceros sondaicus, javaneshorn
Javaneshorn har ett horn, og pansret kropp.
Rhinoceros sondaicus, javaneshorn
Av /Shutterstock.

Neshorn er en familie av kraftige pattedyr som kjennes på sine store avlange hoder med horn på neseryggen. De lever av planter og er aktive om kvelden, natten og morgenen. Om dagen hviler de, gjerne nedsenket i et gjørmehull ved elvebredder. Familien består av to arter som lever i Afrika (svart og hvitt neshorn) og tre i Asia (india-, java- og sumatraneshorn). Alle de fem artene av neshorn har blitt sterkt redusert i antall og er utryddet i store deler av sine tidligere utbredelsesområder.

Faktaboks

Også kjent som
nesehorn
Vitenskapelig navn
Rhinocerotidae

Beskrivelse

Neshorn er store, kraftige dyr med bred og rektangulær kropp og korte, tykke ben. De er upartåede hovdyr med tre tær på hver fot. Hver tå har en liten hove (negl). Hodet er stort og avlangt med små øyne og ganske korte ører som står opp. På neseryggen vokser ett horn hos india- og javaneshorn, og to hos sumatraneshorn samt de to afrikanske artene. Hvitt neshorn har så stort hode i forhold til kroppen at den har en spesiell muskel til å holde det oppe, den har derfor en synlig pukkel på nakken.

Størrelse

Hvitt neshorn er den største arten. Hodet er så stort at det kreves spesielt godt utviklet nakkemuskelatur til å holde det oppe. Her er et individ som tar seg et gjørmebad i Botswana.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Hvitt neshorn er den største arten, det kan veie opptil 3600 kilo og være 3–5 meter langt. Indianeshorn er nest størst og kan veie opptil 2700 kilo med maksimal lengde på 3,8 meter. Javaneshornet ligner indianeshornet, men er mindre med vekt opptil 2300 kilo. Svart neshorn kan veie opptil 1350 kilo og oppnå en lengde på 3,8 meter. Sumatraneshorn er den minste av artene med kroppslengde på 2–3 meter og vekt på 600–950 kilo.

Horn

Hornene er laget av sammenpresset keratin (som negler) og vokser hele livet. Hos de tohornede neshornene vil det fremste hornet normalt være lengst. De aller største neshornene kan ha fremre horn som er opptil to meter lange. Hunnen hos javaneshorn har normalt veldig små eller ingen horn, mens hannens horn er om lag 25 centimeter langt. Gjennomsnittlig hornlengde for hvitt og svart neshorn er henholdsvis 90 og 50 centimeter. Svart neshorn kan ha anlegg til et tredje horn. Sumatraneshorn har to horn, hvorav det fremste er mye lengre (opptil 80 centimeter) enn det bakre (cirka 10 centimeter) hos hanner. Hos hunner er begge hornene korte.

Hud

Indianeshorn har pels langs kanten av ørene.

.
Lisens: CC BY SA 4.0

Neshornhud er svært tykk og har lite hår, bortsett fra tuppen av halen som har tykk bust, som en pensel. Noen neshorn har også hår ytterst på ørene, noe som gir dem et frynsete utseende. Huden på kroppen er rynkete og kan ha dype folder som kan minne om en rustning; særlig hos india- og javaneshorn som tilhører slekten panserneshorn. Sumatraneshorn er den eneste arten med behåring på kroppen. Lange hår gjør at gjørme lettere holder seg i et lag på kroppsoverflaten. Dette gir en avkjølende effekt. Huden er rødbrun. De to afrikanske neshornartene har fått navnene hvitt og svart neshorn selv om de begge har grå hud.

Lepper

Svart og hvitt neshorn kalles også spissneshorn og stumpneshorn. Det er ikke de spisse hornene det siktes til, men formen på munnen. Det svarte neshornet har en fremskutt overleppe som den bruker til å plukke blader og kvister. Mens det hvite neshornets bredere lepper er tilpasset gressing. De asiatiske neshornartene har også utstående overleppe som spisses mot tuppen.

Levevis

Neshorn lever i ulike naturtyper. Veldig forenklet finnes de afrikanske artene oftere i åpne områder som savanner, busklandskap og ørken, mens de asiatiske foretrekker skog og sump. Dette avspeiles i dietten der de afrikanske neshornene i større grad gresser, mens de asiatiske i hovedsak spiser fra trær (furasjerer). Unntak er at indianeshornet kan leve på sletter og spise gress mens det sorte neshornet til dels spiser fra trær.

Fordøyelse

Neshornene spiser mange forskjellige planter og plantedeler. Javaneshornet er spesielt allsidig og kan nyttiggjøre seg minst 300 plantearter. Neshorn er ikke drøvtyggere, men har en fordøyelse som ligner den til hest og elefant. De bryter dermed ikke ned plantefiber særlig effektivt, og må spise store mengder for å få i seg nok næring. Neshorn trenger mineralsalter som tilskudd til plantekosten, noe de får i seg ved å slikke på bakken på steder med mineralrik grunn eller fra vann.

Neshorn er mest aktive på kvelden, natten og tidlig morgen, mens de hviler midt på dagen. De kan sove både stående og liggende, gjerne nedsenket i gjørme langs elvebredder eller i sumphull. Mesteparten av den våkne tiden brukes til å gå rundt og spise. Når neshorn løper kan de raskeste (hvitt neshorn) oppnå stor hastighet (opptil 55 kilometer i timen) på korte avstander.

Reproduksjon og sosial struktur

Neshorn kan trives nedsenket i vann. Her et indianeshorn som drikker i en nasjonalpark i India.
.

Voksne neshorn lever stort sett alene, men hann og hunn kan holde sammen en periode på flere uker under paringstiden. Drektighetstiden er godt over et år (opptil 19 måneder hos javaneshorn). Neshornhunner føder én kalv med 2–4 års mellomrom. Et nyfødt neshorn veier mellom 40 og 70 kilo og har samme anatomi som et voksent dyr. Kalvene er på bena nesten umiddelbart etter fødselen, men er avhengig av moren de første 2–4 leveårene. Faren bidrar kun med befruktning. Flere hunner med kalver kan danne flokker, mens hunner uten kalv normalt lever for seg selv. Flere neshorn av begge kjønn kan ha overlappende leveområder, men de kan også ha territorier som markeres med urin og hauger av lort.

Neshorn har ikke godt syn, men velutviklet luktesans. Kommunikasjonen dem imellom foregår først og fremst med lukt, men også til dels med ulike lyder.

Hannene kan ha voldsomme slåsskamper om tilgang til fruktbare hunner. De asiatiske neshornene bruker fortennene i underkjeven som våpen mens de afrikanske (som har underutviklede fortenner) bruker hornene. I fravær av hunner møtes hanner normalt uten aggresjon.

Forventet levealder for neshorn er 30–50 år.

Rolle i økosystemet

Oksehakkere lever i symbiose med neshorn i Afrika. Her hvitt neshorn med rødnebboksehakker på ryggen.
.
Lisens: CC BY SA 2.0

På grunn av sin størrelse påvirker neshorn omgivelsene når de beveger seg i tett landskap som skog. De spiller derfor en viktig rolle i økosystemet ved å åpne opp for ny vegetasjon.

Afrikanske neshorn har et nært og gjensidig fordelaktig (symbiotisk) forhold til fuglefamilien oksehakkere. Fuglene spiser parasitter fra huden til neshornet og varsler dersom noen nærmer seg. På swahili har de et navn som kan oversettes med «neshornvakt». Også indianeshorn blir ofte sett med fugler (gjerne hegrer) på ryggen.

Kalvene til indianeshorn og sumatraneshorn kan være bytte for tiger, mens på Java er tigeren utryddet. I Afrika kan neshornkalver bli tatt av løver, hyener og nilkrokodiller.

Systematikk

Spissneshorn fotografert i Ngorongoro bevaringsområde, Tanzania
Svart neshorn på en savanne i et vernet område av Tanzania.

Neshornfamilien består av fem arter fordelt på fire slekter:

  1. Rhinocerus – panserneshorn (indianeshorn og javaneshorn)
  2. Dicerorhinus – halvpansrede neshorn (sumatraneshorn)
  3. Diceros (svart neshorn, også kalt spissneshorn)
  4. Ceratotherium (hvitt neshorn, også kalt stumpneshorn)

Utbredelse, trusler og bevaringstiltak

Alle de fem artene av neshorn har blitt sterkt redusert i antall, og er utryddet i store deler av sine tidligere utbredelsesområder.

Neshornjakt

Neshorn har vært utsatt for sterkt jakttrykk over flere hundre år fordi like kroppsdeler har vært brukt i tradisjonell medisin. Selv om alle neshorn er fredet er etterspørselen etter horn fortsatt stor, noe som fører til høye priser. Ulovlig jakt på neshorn er i dag storstilt faunakriminalitet organisert av internasjonale syndikater. Når noen bestander bevoktes dukker krypskyttere opp på stadig nye steder, også innad i naturreservater. I Sør-Afrika blir troféjakt på neshorn fortsatt arrangert på private eiendommer.

Naturtap og klimaendringer

Afrikanske neshorn
Neshorn i Etosha nasjonalpark, Namibia.
Afrikanske neshorn
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Etter ulovlig jakt er habitatødeleggelse den største trusselen mot verdens neshorn. Med økt befolkning blir mer natur lagt om til landbruk, infrastruktur og annen bebyggelse. Dermed blir det mindre plass til dyr som trenger store leveområder. Truslene forsterkes av klimaendringer ved at dårligere avlinger og redusert tilgang på vann gjør at mennesker benytter stadig større arealer til dyrking og som beitemark for husdyr. Tørke som skyldes global oppvarming kan medføre skogbranner som gir ytterligere habitatreduksjon. Flom kan forårsake direkte død ved drukning for neshorn som lever i fuktige landskap. I tillegg kan fattigdom føre til at mennesker velger å bidra til krypskyting for å tjene penger.

Bevaring

Siden neshorn har så lav reproduksjonsrate er de spesielt sårbare for utryddelse, og tiltakene som er brukt for å bevare dem er mange og uvanlig aktive. Ved siden av å opprette vernede områder og overvåkningsprogrammer, benyttes avl i fangenskap, flytting av dyr og gjeninnføring av dyr i områder der de har vært utryddet.

Afrikanske neshorn

Stumpneshorn
Den sørlige bestanden av hvitt neshorn er nær truet. Den nordlige bestanden er funksjonelt uttryddet, etter at den siste hannen døde i 2018.

Hvitt neshorn er det mest tallrike med rundt 16 800 individer, og er regnet som nær truet av Verdens naturvernunion (IUCN). Bestanden er fortsatt i nedgang. Det fantes inntil nylig to underarter av hvitt neshorn (nordlig og sørlig). Som følge av ulovlig jakt er antallet nordlige neshorn nå redusert til bare to hunner som lever i fangenskap, noe som i praksis betyr utryddelse. Det sørlige hvite neshornet finnes i størst antall.

I perioden 1970–1996 ble antall svarte neshorn redusert med 96 prosent. Arten som før var utbredt i hele Afrika sør for Sahara, finnes nå i tolv land. I fire av disse har den vært utryddet og blitt gjeninnført. Tiltak mot snikskyttere og forflytning av dyr til tryggere områder, har ført til noe vekst av bestanden. I 2020 ble antallet beregnet til rundt 6500 individer, men arten er fortsatt regnet som kritisk truet av Verdens naturvernunion (IUCN).

For å beskytte mot krypskyttere, oppgis i mange tilfeller ikke eksakt lokalitet for de afrikanske neshornbestandene.

Asiatiske neshorn

Jakt på javaneshorn, 1895
Neshorn har blitt jaktet over hele verden. Bildet er fra Udjong Kulong, det eneste stedet det finnes gjenlevende javaneshorn.
Av /Rhino Resource Center.

Indianeshorn finnes i det nordlige India og det sørlige Nepal, og har i tillegg en bestand som periodevis oppholder seg i Bhutan. Det er utryddet i Bangladesh og Pakistan. Takket være vellykket forvaltning og håndhevelse av lover mot ulovlig jakt har bestanden økt noe i senere tid. Arten regnes nå som sårbar av Verdens naturvernunion (IUCN).

Alle gjenværende javaneshorn lever i en nasjonalpark på den indonesiske øya Java. Arten var tidligere utbredt i større deler av Sørøst-Asia. Det siste estimatet av bestanden var på 76 dyr, men 12 av disse har ikke vært observert (med viltkamera) på flere år. Arten er regnet som kritisk truet av Verdens naturvernunion (IUCN).

Det enda sjeldnere sumatraneshornet lever kun på den indonesiske øya Sumatra. Den gjenlevende bestanden er beregnet til å bestå av kun 30 reproduserende dyr. Arten er dermed blant de aller mest truede blant store pattedyr og er regnet som kritisk truet av Verdens naturvernunion (IUCN). Avl i fangenskap er iverksatt som bevaringstiltak på Sumatra, og sumatraneshorn født ved en zoologisk hage i USA (Cincinnati) er blitt tilbakeført til naturen.

For både javaneshorn og sumatraneshorn er den lave bestanden en trussel mot fremtidig overlevelse ettersom sannsynligheten for å finne et ubeslektet individ å pare seg med er veldig liten.

Neshorn i kulturhistorie og symbolisme

Et kjent tresnitt av kunstneren Albrecht Dürer ble, til tross for anatomiske feil brukt som illustrasjon for neshorn i mer enn 200 år.
.
Lisens: CC0

I afrikansk kulturhistorie er neshornet ofte et symbol på beskyttelse, utholdenhet, styrke og lederskap. Knokler og horn har vært brukt i ritualer og amuletter båret for vern mot onde krefter. I Asia symboliserte neshornet gjerne fred og ro. Under det kinesiske Zhou-dynastiet ble neshornhud brukt i rustninger. I 1515 laget den tyske kunstneren Albrecht Dürer et tresnitt av et neshorn uten å noensinne selv å ha sett et. Til tross for mange anatomiske feil skulle dette bli viden spredt som den gjeldende illustrasjonen helt til et levende indianeshorn ankom Europa i 1741 og ble sendt rundt til offentlig skue. I teaterstykket Neshornet av den rumensk-franske dramatikeren Eugène Ionesco, som var kjent for absurdteater, blir neshorn brukt som bilde på menneskelig flokkmentalitet (fremvekst av fascisme). Den norske dagsavisen Klassekampen har neshorn som symbol på sin sjel som sterk, sta og utholdende, og deler årlig ut kulturprisen «Neshornet».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

neshorn
Rhinocerotidae
GBIF-ID
9415

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg