Aubergine er en ettårig urt i søtvierfamilien. Frukten, aubergine eller eggfrukt er et botanisk sett et bær. Arten stammer fra Asia og dyrkes nå som grønnsakplante over hele verden. I Norge dyrkes den i veksthus, men i liten målestokk. Aubergine inneholder cirka 4 milligram vitamin C, 240 milligram kalium, 2,3 gram kostfiber, 92 prosent vann og 74 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.
Faktaboks
- Uttale
- åbærsjˈinn
- Etymologi
- fransk aubergine, fra katalansk albergínia, fra arabisk الْبَاذِنْجَان al-bādinjān ‘auberginen’, fra persisk بادنجان bâdengân ‘aubergine’
- Også kjent som
- eggsøtvier, eggplante, engelsk eggplant
- Vitenskapelig navn
- Solanum melongena
- Beskrevet av
- Carl von Linné
- Årlig global produksjon
- 58,6 millioner tonn (2021)
Aubergine kan være rund, pæreformet eller avlang som en agurk. Fargen på skallet er oftest mørk lilla til svart, men avlange, lysere lilla, eggformede, hvite, røde og gule former forekommer. Fruktkjøttet er hvitt, med en svampaktig, tørr konsistens. I fruktkjøttet er det langsgående rader med små kjerner (frø). Skrellet og delt i to eller i skiver kan den kokes, stekes eller gratineres. Aubergine serveres sammen med kjøttretter, sopp, tomat med mer. Det er en viktig ingrediens i moussaka.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.