Basilikum sies å være verdens mest populære krydderurt. Urten passer godt sammen med for eksempel hvitløk, sitron, olivenolje og tomater, og den inngår i utallige retter og salater.
Smaken taper seg ved varmebehandling, da de eteriske oljene i bladene er svært flyktige, og kan derfor tilsettes mot slutten av koketiden eller drysses over rett før servering. Smaken taper seg også ved tørking, og basilikum er derfor ofte brukt i fersk tilstand.
Basilikum er en tradisjonell urt i mange land, spesielt i Thailand og i Middelhavsområdet. Urten brukes i sauser, spesielt tomatsauser, pesto, til bønner, ris, pasta, kylling, fisk, gryteretter, grønnsaksretter og egg. Bladene gjør seg også i fruktsalat.
De asiatiske variantene av basilikum er gjerne mildere i smaken enn dem vi er vant til fra Europa. I noen asiatiske land brukes basilikumfrø til smaksetting av kalde drikker, desserter og sorbeter. Frøene fås kjøpt under navnet tukmaria i noen dagligvareforretninger.
I tillegg til å brukes i kjøkkenet, benyttes også eterisk olje fra basilikum i parfyme og til smaksetting av likører.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.