Global produksjon av gulrot, 1961-2021

1961 5840894
1962 6088449
1963 6718940
1964 6754191
1965 6663877
1966 7136754
1967 7340143
1968 7510276
1969 7799036
1970 7852908
1971 7902933
1972 7956171
1973 8649520
1974 8756035
1975 8587045
1976 8614255
1977 9859316
1978 10233208
1979 9955006
1980 10441381
1981 10757288
1982 11238761
1983 10970533
1984 12476661
1985 12070467
1986 12599358
1987 13118209
1988 13274988
1989 13568825
1990 13665672
1991 14687828.62
1992 15253884.39
1993 16158652.37
1994 16632974.45
1995 17454605.27
1996 18943946.59
1997 20030867.58
1998 20044425.05
1999 20847604.33
2000 21961404.52
2001 22241541.7
2002 23098544.35
2003 25220364.09
2004 26234529.97
2005 27667742.11
2006 29076481.91
2007 30536383.38
2008 33899266.79
2009 34564889.81
2010 34964499.3
2011 36568317.28
2012 37302399.74
2013 38065797.3
2014 38666058.19
2015 40210021.62
2016 39626499.03
2017 40348228.82
2018 39257357.25
2019 40570506.39
2020 40241942.72
2021 41666714.44
Kilde: FAOSTAT

Gulrøtter

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gulrot er en planteslekt i skjermplantefamilien. Den omfatter i alt rundt 22 arter i alle verdensdeler, men de fleste er hjemmehørende i middelhavslandene og det sørvestlige Asia.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig global produksjon
41,7 millioner tonn (2021)
Årlig norsk produksjon
54 300 tonn (2021)

Arten gulrot, Daucus carota har kantet, stivhåret stengel og grunnstilte, findelte blad. Blomstene er hvite eller svakt rosa, småfruktene har lange pigger.

Vill gulrot

Vill gulrot, Daucus carota ssp. carota, blir 20–40 centimeter høy, roten er tynn, grenet og hard, og gul til hvit. Den vokser på kalkrike tørrbakker på Østlandet opp til Ringsaker og spredt langs kysten til Sogn.

Dyrket gulrot

Dyrket gulrot, Daucus carota ssp. sativus, er antakelig oppstått ved krysning mellom flere underarter. Det finnes en mengde sorter i mange farger fra røde, gule til svarte, noen egnet for frilandsdyrking, andre for tidligproduksjon. Roten er normalt kjegleformet, men noen sorter er sylindriske og noen nærmest kulerunde. Minigulrot er vanlig gulrot som sås tett.

Gulrot er en viktig kulturplante over hele verden, men dyrkes særlig mye i Europa. Den er i særklasse vår viktigste grønnsak, sammen med kål, og ble dyrket på vel 12 000 dekar her i landet i 1999.

Næringsinnhold

Gulrot har høy ernæringsmessig verdi, med et særlig høyt innhold av β-karoten (7900 μg/100 g), som omdannes til vitamin A i kroppen. Gulrot inneholder cirka 5 mg vitamin C, 289 mg kalium, 2,9 gram kostfiber, 88 prosent vann, 0,1 gram fett og 143 kJ tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Historie

Gulrot har vært dyrket i over 2000 år. I Norge er den kjent fra omtrent 1660. Gulrot har vært brukt i folkemedisinen som råd mot mark hos småbarn. I Trøndelag var kandissukker i en uthulet gulrot et middel mot kikhoste. I Nittedal ble finhakket gulrot brukt til omslag på brannsår.

Produksjon

Land Produksjon i 2021 (tusen tonn)
Kina 18 089
Usbekistan 3 156
USA 1 433
Russland 1 303
Tyskland 962
Storbritannia 889
Ukraina 863
Pakistan 728
Indonesia 720
Frankrike 707

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

gulrot
Daucus
Artsdatabanken-ID
100312
GBIF-ID
3034740

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg