Hirse er en slekt i gressfamilien som består ab 500 ettårige arter. Ekte hirse er et av de viktigste kornslag i mange varme land, særlig i Afrika og Asia. Hirse er blitt dyrket siden forhistorisk tid, mest i strøk for tørre til risdyrking.
Faktaboks
- Vitenskapelig navn
- Panicum miliaceum
- Beskrevet av
- Carl von Linné
- Årlig global produksjon
- 30,1 millioner tonn (2021)
Toppen er stor og riktblomstrende, kornene harde og glinsende; de kjennes fra pælebygninger i Sør-Europa og i kulturlag fra bronsealderen i Nord-Europa. Også andre arter, og andre slekter, dyrkes og kalles hirse (millet). Flere av disse, og ekte hirse, er funnet på avfallsplasser i Norge.
Ernæringsmessig ligner hirse annet korn, men inneholder noe mindre kostfiber og noe mer jern enn hvete (ca. 10 g protein, 3,2 g kostfiber og 6,8 mg jern per 100 g).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.