Knutekål
Knutekål.
Knutekål
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Knutekål er en form av dyrket kål som har opplagsnæringen i den knollformede, oppsvulmede, overjordiske stengelen som finnes i fargevariantene grønn, hvit eller rødblå.

Faktaboks

Også kjent som
overjordisk kålrabi Brassica oleracea convar. caulorapa var. gongylodes
Vitenskapelig navn
Brassica oleracea var. gongylodes
Beskrevet av
Carl von Linné
Global rødlistestatus
DD – Datamangel

Bladfestene er fordelt rundt hele knollen. Knutekål er hardfør, men lite brukt i Norge. Den har hvitt fruktkjøtt med fast og sprø konsistens, og mild smak som en blanding av kålrot og nepe. Knutekål brukes som kålrot, og spises rå eller kokt, gjerne som stuing. Bladene er sprø og kan brukes som suppegrønt.

Knutekål inneholder cirka 62 milligram vitamin C, 350 milligram kalium, 1,9 gram kostfiber, 91 prosent vann, 0,1 gram fett og 104 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

knutekål
Brassica oleracea var. gongylodes
Artsdatabanken-ID
164089
GBIF-ID
3042850

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg