Pekannøtter
Pekannøtter på treet.
Pekannøtter
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Pekannøtter
Pekannøtter slik de ser ut når skallet er tatt av.
Pekannøtter
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Pekannøtter er spiselige nøtter fra pekantreet i hikoryslekta i valnøttfamilien. Pekantreet stammer opprinnelig fra nordlige Mexico og sentrale USA, men dyrkes i tempererte strøk verden over for de velsmakende nøttene.

Faktaboks

Uttale
pekˈannøtter
Etymologi
ord fra nordamerikansk urfolksspråk
Også kjent som
hickorynøtter amerikanske valnøtter
Vitenskapelig navn
Carya illinoinensis
Beskrevet av
(Wangenh.) K.Koch
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Pekanfrukten er en steinfrukt der fruktkjøttet som ligger rundt nøtten splittes i fire biter når den blir moden. Den spiselige kjernen er frøet som ligger inne i den steinharde fruktveggen.

Pekannøtter ligner på og har samme bruksområder som valnøtter, men pekannøttene har rundere og søtere smak. Nøttene er rike på fett og det presses også olje av pekannøtter.

Næringsinnhold i 100 gram vare.

Spiselig Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
del
51 % 4 g 2921 709 9,2 g 5,8 g 70,1 g

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

pekannøtter
Carya illinoinensis
GBIF-ID
3054289

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg