Myrica gale

Pors, hannrakler. Melby Overdrev, Danmark.

Pors hunnrakler

Pors, hunnrakler.

Pors hunnrakler
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Pors er en 30–100 centimeter høy busk i porsfamilien. Den har blomster i opprette aks på bar kvist om våren. Bladene er kileformet og som oftest tannete i spissen. Harpikskjertler gir planten en sterk aromatisk lukt som henger lenge i. Busken er særbu, det vil si med egne hann- og hunnplanter. Hannplantene har gulbrune rakler i toppen, mens hunnplantene har rakler som er rødlige på grunn av fargen på arrene.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Myrica gale
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Pors vokser i myr og andre fuktige områder. Porsplantene har rotknoller med nitrogenfikserende bakterier slik at de kan trives i næringsfattige forhold.

I Norge finnes pors langs kysten nord til Nordland og på Østlandet nord til Trysil. Pors vokser naturlig i Nord-Europa, Asia og Nord-Amerika.

Bruk

Porsblader kan tilsettes i supper og sauser, men fjernes før servering. Bladene er velegnet sammen med belgfrukter og i grønnsaksretter, og kan ellers brukes på samme måte som laurbærblader. Pors har vært brukt mot møll. Men først og fremst har pors blitt brukt til å smaksette øl og brennevin.

Historie

Myrica gale

Pors, begynnende fruktutvikling. Navn Sø, Jylland, Danmark

Pors har ingen betydning i dagens matlaging, men opp igjennom tidene har de aromatiske bladene vært et fattigmannskrydder i Sentral- og Nord-Europa. Planten ble også utnyttet på andre måter. Det ble laget sopelimer av kvistene, og porsbuketter ble tørket og hengt opp på utedoer og i kjøkkenet for å gi behagelig duft og holde fluer og andre insekter unna. Arkeologiske utgravninger, som spenner fra 1050 til 1625 fra Gamlebyen i Oslo, viser at pors ble fraktet til byen i store kvanta.

På engelsk heter planten blant annet candle berry (lys-bær). Dette kommer av at fruktene inneholder en aromatisk voks som ble brukt i støping av lys.

I middelalderen, før humle ble tatt i bruk i ølbrygging, var pors en av de viktigste smakstilsetningene i øl. Den var kjent for å gi et sterkt og godt øl, men også for å forårsake hodepine.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

pors
Myrica gale
Artsdatabanken-ID
102164
GBIF-ID
5414202

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg