Portulaca oleracea

Portulaca oleracea, portulakk. Foto fra: Vitskøl Kloster, Vesthimmerland, Danmark

Portulakk er en ettårig art som blir opptil 30 cm høy. Den tilhører portulakkfamilien og har nedliggende, kjøttfulle stengler og blad og små, gule blomster.

Faktaboks

Uttale
portulˈakk
Etymologi
av latin ‘liten port’
Vitenskapelig navn
Portulaca oleracea
Beskrevet av
Carl von Linné
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Planten har opprinnelse i Nord-Afrika, Asia og Midtøsten. Den vokser som ugress i alle varme og tempererte land. Planten er funnet tilfeldig forvillet i Norge. Stengler og blad blir brukt til sylting, alene eller sammen med andre planter. Den trenger lang og varm sommer.

Navnet skyldes frukten som springer opp med en klapp.

Bruk

portulakk

portulakk er også brukt i stir-fry.

portulakk
Av /shutterstock.

Portulakk kan brukes frisk i salater, supper og stuinger, til kalve- og lammekjøtt, stek og kjøttkaker. Bladene kan også tilsettes i stir-fry-retter eller kokes som grønnsak. Det mest vanlige her til lands er å sylte stilkene i sukker- og eddiklake og servere til fiskesuppe og andre fiskeretter.

Planten har et høyt innhold av mineraler og vitaminer.

Historie

Portulakk er en gammel medisinplante med tradisjoner helt tilbake til antikken, der den ble nevnt i greske skrifter så tidlig som på 600-tallet fvt. Så vel ansett var urten i Romerriket, at Plinius den eldre (23–79 evt.) anbefalte å bære en amulett med portulakk til enhver tid for å holde all ondskap og sykdom borte.

Innen folkemedisinen har portulakk blitt brukt mot blant annet feber, beruselse, diaré, blod i urinen og urinveisinfeksjon. Den har også blitt brukt som blodstillende middel, og skulle være bra for øynene og ømt tannkjøtt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

portulakk
Portulaca oleracea
Artsdatabanken-ID
101645
GBIF-ID
3084719

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg