Sitroner på tre, Italia

Sitron er en sitrusfrukt og frukten til sitrontreet.

Sitroner på tre, Italia
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sitron er en sitrusfrukt og frukten til sitrontreet. Sitrontreet er eviggrønt og hører til rutefamilien.

Faktaboks

Uttale
sitrˈon
Vitenskapelig navn
Citrus x limon
Beskrevet av
(L.) Osbeck
Årlig global produksjon
23,4 millioner tonn (2021). Totalproduksjon av sitron og lime

Beskrivelse

Citrus limon, sitron. Foto fra: Lake Kourna, Kreta, Hellas

Sitrontreet er et eviggrønt tre, med store, blanke blad med avrundede tenner og bladstilk uten vinge.

Frukten er, som alle sitrusfrukter, et bær med læraktig skall. Den er elliptisk med en vortelignende spiss. Skallet er gult med varierende tykkelse, mens fruktkjøttet er svært saftig og surt. Sitronens kvalitet avhenger av mange forhold. Det finnes flere varieteter av sitron med ulike egenskaper. Variasjon mellom sitroner fremkommer imidlertid ikke bare mellom varieteter, men også som resultat av ulike blomstringstidspunkter. Ofte har nemlig sitrontrær to blomstringer per år, én om våren og én om sensommeren. Forskjellene mellom sitronene fra de to blomstringene kan være større enn mellom varietetene. Produksjon av sitroner foregår normalt ved at den ønskede varieteten podes på en grunnstamme, og syrligheten til sitronene avhenger i høy grad også av hvilken grunnstamme som benyttes.

Sitrontreet er et eviggrønt tre, med store, blanke blad med avrundede tenner og bladstilk uten vinge. De fleste trær har kraftige torner, men det fins varieteter som nesten mangler torner. Treet blir omkring seks meter høyt, men beskjæres normalt til en lavere høyde. Blomstene er hvite, ofte med et rødlig skjær.

Opprinnelse og utbredelse

Citrus limon, sitron. Foto fra: Lake Kourna, Kreta, Hellas

Sitron er en kulturplante og har trolig ingen naturlig utbredelse. Den er fremkommet ved krysning mellom pomerans og sukatsitron.

Sitron er en kulturplante og har trolig ingen naturlig utbredelse. Den er fremkommet ved krysning mellom pomerans (bitterappelsin, Citrus x aurantium) og sukatsitron (Citrus medica). Krysningen stammer antakeligvis fra østlige Himalaya, sørlige Kina eller Cochin-Kina i Vietnam. Araberne brakte sitron via Nord-Afrika til Spania på 1100-tallet, men arkeologiske funn fra Forum Romanum i 2013 tyder på at sitron kom til Italia allerede under Romerriket i første århundre fvt. Columbus brakte sitron til Amerika på sin andre reise dit i 1493.

Bruk

En kopp te med en skive av sitron
Frukten, både skall og saft, blir brukt i matlaging og drikke, for eksempel i te.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Frukten, både skall og saft, blir brukt i matlaging og drikke. Saften hindrer misfarging av oppkuttet frukt eller grønnsaker som blir brunt når det oksiderer.

Sitronsaften inneholder opptil fem prosent sitronsyre, som gir den sure smaken. Saften og zesten er viktig i matlaging og i forskjellige drikker; det være seg te eller cocktail. Sitronsaft er den viktigste kilden til kommersiell fremstilling av sitronsyre.

Ifølge Christopher Hammers «Norsk kogebok» fra 1793 fantes det på 1700-tallet oransjerier på enkelte store gårder i Norge der det ble dyrket sitron.

Oppbevaring

Citrus limon, sitron. Foto fra: Hus Randers

Sitron oppbevares best ved 10–14 °C. Den har flere ukers holdbarhet ved optimale lagringsforhold.

Sitron oppbevares best ved 10–14 °C. Den har flere ukers holdbarhet ved optimale lagringsforhold.

Ernæring

Sitronen inneholder lite kalorier. Den er rik på kostfiber og vitamin C.

Symbolikk

For buddhistene er sitron én av de tre velsignede fruktene, sammen med fersken og granateple.

Næringsinnhold

Beskrivelse Mengde per 100 gram spiselig vare
Energi 95 kilojoule
Kilokalorier 23 kilokalorier
Karbohydrater 2,5 gram
Kostfiber 2,8 gram
Fett 0,3 gram
Protein 1,1 gram
Vitamin C 53 gram
Vann 89 prosent
Kalium 138 milligram

Kilde: Matvaretabellen

Produksjon

Global produksjon av sitron, 1961-2021

1961 2619753
1962 2629114
1963 2712775
1964 3049215
1965 2969680
1966 3104109
1967 3255301
1968 3357583
1969 3458222
1970 3499239
1971 3908333
1972 3931394
1973 4352209
1974 4471028
1975 5028729
1976 4497172
1977 4940411
1978 4743845
1979 4794189
1980 5136814
1981 5913900
1982 5805988
1983 6141987
1984 5832721
1985 6299546
1986 6659477
1987 7128514
1988 7062318
1989 7114880
1990 7251228
1991 7640287.19
1992 7713624.09
1993 8097082.12
1994 8072337.66
1995 8187669.23
1996 8705677.94
1997 9178168.2
1998 9236920.34
1999 9981652.02
2000 10829999.89
2001 11529524.88
2002 11939788.21
2003 12380657.73
2004 12280992.69
2005 12333888.55
2006 13487197.18
2007 16065330.14
2008 16834768.94
2009 16417920.68
2010 14712969.18
2011 15046902.92
2012 15014561.67
2013 15423188.36
2014 15919995.55
2015 16980446.81
2016 17063992.25
2017 17424293.44
2018 19397975.14
2019 19712616.7
2020 20462546.7
2021 20828739.39
Kilde: FAOSTAT

De største produsentene er India, Mexico og Kina. Sitron dyrkes også mye i middelhavslandene, i California i USA og i søramerikanske land.

Produksjonstallene for sitron og lime blir rapportert sammen i statistikk fra FAO.

Land Produksjon i 2021 (tusen tonn)
India 3548
Mexico 2984
Kina 2572
Tyrkia 1550
Brasil 1500
Argentina 1378
Spania 1017
USA 802
Sør-Afrika 656
Iran 479

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

sitron
Citrus x limon
Artsdatabanken-ID
156066
Encyclopedia of Life-ID
582200
GBIF-ID
9198046

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg