sumak

sumak

sumak
Av /shutterstock.
sumak

sumak

sumak
Av /shutterstock.
sumak

sumak

sumak
Av /shutterstock.
sumak

sumakbusk

sumak
Av /shutterstock.

Sumak er en slekt i sumakfamilien med 35 arter busker og små trær. Fruktene av flere arter brukes i matlaging. Fra noen arter utvinnes garvestoffer som brukes ved garving av finere lærvarer.

Faktaboks

Uttale
sˈumak
Beskrevet av
Carl von Linné

Plantene har oftest finnete blad og er særbo med små blomster i store blomsterstander. Slekten har vid utbredelse i subtropiske og tempererte områder. I Norge dyrkes enkelte arter av sumak som prydbusker, innført fra Nord-Amerika, blant annet hjortesumak.

Giftsumak fra Nord-Amerika tilhører den nærtstående slekten Toxicodendron. Denne kan forårsake dermatitt ved berøring. Sumak brukes av og til også som navn på de asiatiske artene Toxicodendron vernicifluum og Toxicodendron succedaneum brukt til fremstilling av lakk.

Beskrivelse

Sumak er busker og små trær med oftest finnete blader. Artene er særbo og har små hvite eller kremfargede og radiærsymmetriske blomster i store blomsterstander. Frukten er en liten rød eller rustbrun steinfrukt.

Utbredelse

Slekten er utbredt i subtropiske og tempererte områder i Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Nordvest-Afrika og Eurasia.

Bruk

Fruktene av flere arter er spiselige og brukes i matlaging. Her skal særlig nevnes Rhus coriaria som er en løvfellende, opptil tre meter høy busk med frukter som er runde, rustfarget, cirka ti millimeter i diameter og dekket av hår. Den er hjemmehørende i Sør-Europa, Kaukasus, Iran og rundt Middelhavet. Denne arten av sumak brukes i Midtøsten, Tyrkia, Iran og det arabiske kjøkken. Ofte knuses de tørkede fruktene sammen med salt og brukes som tilbehør til maten eller gnis inn i kjøtt, for eksempel döner kebab, før grilling. Fruktene kan også kokes inn til en sirupliknende masse og tilsettes i ris-, kjøtt- og grønnsaksretter på samme måte som tamarind. I tillegg brukes krydderet til å smaksette yoghurt, marinader og dressinger. I krydderblandingen zatar er denne arten av sumak en av ingrediensene. Av fruktene utvinnes olje som brukes til å smaksette olje og eddik.

Planten brukes også til framstilling av fargestoffer som benyttes til tekstilfarging. Fruktene gir en nesten svart farge, og barken en gulaktig.

Historie

Sumak har blitt utnyttet av mennesker i årtusener. Både grekerne og romerne brukte bærene medisinsk og i matlaging. Urfolk i Nord-Amerika har lang tradisjon for bruk av flere arter i matlaging, blant annet til framstilling av en slags øl.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sumak
Rhus
Artsdatabanken-ID
103548
GBIF-ID
3190534

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg