Amperemeter
Amperemeter i en eldre utgave med analog visning
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Amperemeter er et elektrisk måleinstrument som brukes til å måle strømstyrken gjennom en elektrisk leder. Symbolet som brukes for amperemeter i et koblingsskjema er stor A, angitt på innsiden av en sirkel.

Faktaboks

Uttale
ampˈæ:r-

Strømstyrken kan måles på en direkte måte ved å utnytte sammenhengen mellom strømstyrken og det magnetiske feltet som dannes rundt en strømførende leder. Dette prinsippet ble oppdaget av den danske fysikeren Hans Christian Ørsted i 1820. Han oppdaget da at en magnetnål som ble plassert langs en strømførende leder ble utsatt for en kraft som dreide magnetnålen ut til siden. Da kraften øker med strømstyrken, kan resulterende kraft brukes som mål på strømstyrken. Et eksempel på et amperemeter som utnytter dette prinsippet er galvanometer. Dette forutsetter at amperemeteret kobles i serie med strømkilden. Den elektriske strømmen går da gjennom selve instrumentet, og et slikt amperemeter er derfor først og fremst egnet for måling av svake strømmer.

For sterkere strømmer blir instrumentet erstattet med en shuntkobling, det vil si en ohmsk motstand (resistor). Spenningen (U) som oppstår over motstanden registreres av et voltmeter. Ut fra formelen U = R · I (Ohms lov) kan strømstyrken (I) beregnes når ohmsk motstand (R) er kjent. For å unngå at selve målingen påvirker strømmen i kretsen, må motstanden i shuntkoblingen være så liten som mulig.

For etablerte elektriske ledninger og kabler, som umuliggjør koblinger i serie, brukes et tangamperemeter. Denne fastsetter strømstyrken ved å måle magnetfeltet som dannes rundt ledningen. Tangamperemeteret består av en ferrittkjerne som er delt i to og som føyes sammen rundt ledningen som skal måles (derav navnet «tang»). Med et tangamperemeter kan en måle både likestrøm og vekselstrøm, men ledningen må best av en enkel leder, uten returledning, og instrumentet er ikke egnet for måling av strømmer med liten strømstyrke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg