Mekanikk er den delen av fysikken som dreier seg om bevegelse og likevekt. Lover og metoder fra mekanikken anvendes i alle grener av fysikken.

Faktaboks

Uttale
mekanˈikk
Etymologi
av gresk ‘verktøy, maskin’

Disipliner

Fra gammelt av er likevektslæren blitt kalt statikk, mens den delen av mekanikken som belyser sammenhengen mellom bevegelser og de kreftene som forårsaker bevegelser, kalles dynamikk.

Klassiske mekanikken omfatter bevegelser hvor hastigheten er liten i forhold til lyshastigheten. I relativistiske mekanikk, som ble utformet på begynnelsen av 1900-tallet, er derimot hastigheten så stor at det må tas hensyn til relativitetsteorien.

I kvantemekanikken behandles problemer innenfor atomfysikk.

Historie

Innenfor den eldste delen, tekniske mekanikk, var man allerede i oldtidens Egypt kommet langt, noe som vises ved tidens bygningskonstruksjoner, redskaper og så videre.

Utviklingen senere skjedde langsomt, og noe virkelig nytt kom ikke før på 1500–1600-tallet. Da ble grunnlaget for den moderne mekanikken, ofte kalt klassisk mekanikk, lagt av Galileo Galilei (1564–1642) ved hans treghetsbetraktninger og av Isaac Newton (1642–1727) ved hans tre grunnleggende bevegelseslover og gravitasjonsloven.

Mekanikken ble utviklet videre og formulert mer generelt av Leonhard Euler (1707–1783), Joseph Louis Lagrange (1736–1813) og William Rowan Hamilton (1805–1865).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg