Ramaneffekt er en optisk effekt som gir opplysninger om molekylets egensvingninger og har stor betydning for molekylforskningen. Effekten ble forutsagt teoretisk av den østerrikske fysikeren Adolf Smekal, og deretter påvist eksperimentelt av inderen C. V. Raman i 1928.

Faktaboks

Uttale
rˈamaneffekt

Når lys med en enkelt frekvens blir spredt av molekylene i for eksempel en væske, får en del av det spredte lyset nye frekvenser. Disse nye frekvensene er gitt av summen og differensen av lysfrekvensen og molekylets egenfrekvenser, dannet ved en såkalt andre ordens vekselvirkning.

Effekten er meget svak. Den ble påvist ved at man brukte intenst kvikksølvlys som lyskilde. Nå studeres den oftest ved bruk av lasere. Undersøkelser av ramaneffekten gir opplysninger om molekylets egensvingninger og har stor betydning for molekylforskningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg