Hoggorm (foto)

Hoggorm, Vipera berus, Nord-Europas eneste giftslange. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Vipera ammodytes ruffoi
Sandviper kjennes på en kort utvekst på snuten.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hoggormfamilien er en familie av reptiler i underordenen slanger. Den har tre underfamilier: Viperinae – egentlige hoggormer; Crotalinae – gruveslanger; samt to asiatiske arter i Azemiopinae. Alle er giftslanger som forekommer i Europa, Afrika, Asia og Amerika.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Viperidae

Beskrivelse

Kroppen er forholdsvis kort og tykk, halen kort, hodet bredt bak og tydelig avsatt fra halsen. De er som regel trege dyr. Hoggormene har sterkt forkortede overkjeveknokler (maxillare), som hver har én rørformet, krum gifttann, i sjeldne tilfeller to.

Gifttennene ligger skjult i en slimhinnefold når munnen er lukket. Når munnen åpnes, blir overkjevebenet snudd loddrett, slik at gifttannen rettes fremover. Når hoggormen «hogger», slynger den hodet med åpent gap fremover, så gifttennene presses inn i byttet med stor kraft. Det går så fort at det bare merkes som et lite dunk.

Formering

Alle hoggormer bærer eggene i kroppen til ungene er ferdig utviklet, så ungene kryper ut av egghinnen ved eggleggingen. Man sier derfor at hoggormene er føder levende unger.

Systematikk

Det er beskrevet 341 arter, de fleste tilhører gruveslangene. Blant de egentlige hoggormene finner vi europeiske arter som tilhører slektene Vipera, Macrovipera og Montivipera. Vår alminnelige hoggorm, Vipera berus, er Nord-Europas eneste giftslange.

Andre hoggormarter er blant annet den søreuropeiske aspishoggormen, Vipera aspis, og den meget farlige afrikanske hvesehoggormen, Bitis arietans, som kan bli over 1,5 meter lang.

De farligste hoggormene i Europa er sandviperen, Vipera ammodytes, på Balkanhalvøya og Sør-Tyrol, Montivipera xanthina i Tyrkia og de greske øyer og Macrovipera lebetinus på enkelte greske øyer.

Blant gruveslangene finner vi de amerikanske klapperslangene, lanseslangene og mokasinslangene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hoggormfamilien
Viperidae
Artsdatabanken-ID
1595
GBIF-ID
5024

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg