Alburnus alburnus

Alburnus alburnus, laue. Foto fra: Aqua, Silkeborg, Danmark

Alburnus alburnus

Alburnus alburnus, laue. Foto fra: Midtsjælland, Danmark

Laue er en småvokst art av karpefiske i familien Leuciscidae. Laua ligner sild av utseende, og har sterkt sølvglinsende sider og buk.

Faktaboks

Også kjent som
løye, løve, prit
Vitenskapelig navn
Alburnus alburnus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Biologi

Laua opptrer ofte i stimer, gjerne nær overflaten. Der spiser den dyreplankton, insekter og annet tilgjengelig næring. Munnen er underbitt, noe som gjør at laua effektivt kan plukke opp næring fra vannoverflaten.

Gytingen skjer på vår – tidlig sommer. Da danner hannene små utvekster på skjellene (gytevorter). Eggene er klebrige, og festes på stein, grus, kvist og annet materiale. Laua blir sjelden større enn rundt 15 centimeter lang.

Utbredelse

utbredelse av laue
Naturlig utbredelse av laue (Alburnus alburnus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av laue

I Norge finner vi laue i elver og innsjøer sørøst i landet. Utbredelsen er hovedsakelig øst for Oslofjorden; i Enningdalsvassdraget, Haldenvassdraget, Glomma og Vansjø-vassdraget. Den er også å finne i noen innsjøer på vestsiden av Oslofjorden. Arten er ellers utbredt i store deler av Europa og Asia.

Systematikk

Laue er en art i familien Leuciscidae. Tidligere var den plassert i karpefamilien. Artsdatabanken plasserer alle norske karpefisk innen karpefamilien, men ifølge de mest oppdaterte oppslagsverkene, Eschmeyer’s catalog of fishes og FishBase, plasseres nå de fleste artene av karpefisk innen familien Leuciscidae.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

laue
Alburnus alburnus
Artsdatabanken-ID
42621
GBIF-ID
2362925

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg