Stam er en karpefisk i familien Leuciscidae. Stam kan være svært vanskelig å skille fra en del andre karpefisk, som for eksempel mort, vederbuk og gullbust, men skilles fra disse ved at gattfinnen er avrundet utover.

Faktaboks

Også kjent som
årbuk, buk, raufjøring
Vitenskapelig navn
Squalius cephalus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Stammen kan bli relativt stor til karpefisk å være; den kan bli opptil 80 centimeter lang og veie åtte kilogram. Slik stor fisk er imidlertid sjelden, og i Norge er det sjelden med stam over 30 centimeter.

Stam har en mørk olivengrønn rygg og sølvblanke sider og buk. Gatt- og bukfinnene er røde, tydeligst hos relativt stor fisk. Arten kan skilles fra våre andre nærstående karpefisker på at den har en gattfinne som er avrundet utover.

Levevis

Gytingen skjer sent på våren når temperaturen i vannet har nådd om lag 15 °C. Som karpefisk flest har de en meget variert diett.

Utbredelse

Stam er utbredt og vanlig i Europa fra England og Frankrike østover til Tyrkia og Det kaspiske hav. I Norge er stam naturlig utbredt i de nedre deler av Haldenvassdraget (i Tista), Glomma og Drammenselva. Av og til finnes den også i brakkvann, blant annet i Øra ved Fredrikstad og i Drammensfjorden.

Systematikk

Stam er en art i familien Leuciscidae. Tidligere var den plassert i karpefamilien. Artsdatabanken plasserer alle norske karpefisk innen karpefamilien, men ifølge de mest oppdaterte oppslagsverkene, Eschmeyer’s catalog of fishes og FishBase, plasseres nå de fleste artene av karpefisk innen familien Leuciscidae.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

stam
Squalius cephalus
Tidligere vitenskapelig navn

Leuciscus cephalus

Artsdatabanken-ID
42627
GBIF-ID
5207464

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg