Aegolius funereus

Perleugle, Aegolius funereus. Foto fra: Falsterbo, Sverige

Perleugle

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Perleugle er en fugleart i uglefamilien. Den er den nest minste uglen i Norge. Kroppslengden er fra 25–27 cm og vingespennet fra 50–62 cm. Vekt fra 100-150 gram. Hunnene er tyngst noe som er det vanlige både hos ugler og dagrovfugler. I likhet med flere av de andre uglene er hodet stort i forhold til kroppen. Rygg, isse og nakke er brunlig med et stort antall runde, hvite flekker. Det er disse hvite flekkene eller «perlene» som er bakgrunnen for artsnavnet. Undersiden er lys med brune lengdestriper. Ungfuglene er jevnt sjokoladebrune.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Aegolius funereus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utbredelse

Perleugla er utbredt rundt hele den nordlige halvkule. Der påtreffes den i taigabeltet i Eurasia og Nord-Amerika og i fjellbarskoger i Mellom-Europa. Den er en utpreget barskogsugle, som i Norge er mest tallrik på Østlandet og i Trøndelag. I gode smågnagerår regnes perleugla som den vanligste av barskogsuglene.

Formering

Perleugleunge ved reirhullet
Perleugleunge ved reirhullet

Hekkesesongen innledes ofte allerede i januar–februar. Da kan perleuglehannene høres i vinterskogen. Lyden er karakteristisk og består av en rask serie av klare, dype toner. På stille netter kan lyden høres på 2–3 kilometers avstand.

Perleuglene hekker i hule trær og tar gjerne i bruk rugeholker dersom disse er fylt med reirmateriale (for eksempel grovhakket flis). De 3–7 hvite eggene legges vanligvis i mars-april og ruges av hunnen i 25–32 dager. Som hos andre ugler starter hunnen å ruge så snart det første egget er lagt. Det kan derfor bli betydelig størrelsesforskjell mellom ungene. Dersom mattilgangen svikter er det ikke uvanlig at de minste ungene ikke vokser opp. Ungene blir i reiret til de er flygedyktige, 5–6 uker gamle, og fôres av begge foreldrene.

Levevis

Perleuglene sitter vanligvis inne ved stammen på ei tett gran gjennom hele dagen. Det er derfor sjelden vi kommer i kontakt med denne lille sjarmerende ugla. Når mørket kommer våkner imidlertid perleuglene til liv og starter jakten på deres viktigste byttedyr, som er smågnagere. Hekkebestanden varierer betydelig mellom år avhengig av smågnagerbestanden. Byttedyrene lokaliseres først og fremst ved hjelp av hørselen. Under jakten sitter de gjerne lavt over bakken. Etter noen få minutter forflytter de seg til neste lyttepost.

Vandringer

Perleuglene er hos oss gjennom hele året. Hannene er vanligvis stasjonære, mens hunnene og ungfuglene vandrer ut.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

perleugle
Aegolius funereus
Tidligere vitenskapelig navn
Aegolius funereus funereus
Artsdatabanken-ID
4601
GBIF-ID
5739298

Kommentarer (6)

skrev Ranveig Tollefsen Kvalvik

Perleugle utenfor huset vårt. Dette har etterhvert begynt å bli en frustrasjon om kveldene når barna skal legge seg om kvelden. Jeg kan ingenting om ugler og deres ule-adferd, så jeg lurer litt på hvor lenge (uker) de uler om natta på et sted? Kan noen fortelle oss det? Vi vil helst ikke jage den bort heller så dette dreier seg mer om å vite hva den vil og hvorfor den har denne adferden.rankrito

svarte Rolf Terje Kroglund

Hei, Beklager at du ikke fikk svar på denne henvendelsen! Perleuglene kan holde det gående i mange uker. De må skaffe seg en ny make i forbindelse med hver hekkesesong og dersom det går lang tid til dama dukker opp kan det bli en lang konsert. Så snart hunnen starter egglegging pleier imidlertid hannene og bli stille. Som du kanskje kjenner til er perleugle en av ugleartene som er svært avhengig av tilgangen på smågnagere. Tilgangen på smågnagere vil derfor være utslagsgivende for hvorvidt dere får oppleve perleugla til våren igjen. Lykke til! mvh. Rolf Terje Kroglund

svarte Ida Scott

Hei! Hvilket bilde sikter du til? Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev gustav tvedt

veldig bra informasjon jeg har et skoleprosjekt om perleugla og bruker alt nyttig jeg kan finne herfra.

svarte Rolf Terje Kroglund

hei, Det er trivelig å høre. Revidert og utvidet artikkel om perleugle kommer her i løpet av en ukes tid. mvh Rolf Terje Kroglund

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg