oryx
Oryxantilope Ethosa, Namibia.
oryx
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fra Etosha nasjonalpark. Oryxantiloper i forgrunnen, springbukk i bakgrunnen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Oryxantiloper er en partået klovdyrslekt i oksefamilien.

Faktaboks

Uttale
ˈoryxantiloper

Dette er store og mellomstore dyr med kraftig kropp. De er lett kjennelige på sine meget lange, bakoverrettede og svakt bakoverbøyde horn, forsynt med tette riller, samt en lang hale som ender i en hårtufs. Pelsen er gråaktig, med svarte tegninger langs side, lend og føtter. De forekommer i åpne, tørre områder og ørkener i Afrika og Asia.

Arter

Det finnes tre arter: spydbukk (latinsk navn: Oryx gazella), som er forholdsvis vanlig i enkelte deler av det sørlige Afrika; arabiaoryx (latinsk navn: Oryx leucoryx), som er truet av utryddelse. Den er mindre enn spydbukk, med en boghøyde på bare 1 meter, og forekom tidligere på Den arabiske halvøy og Sinaihalvøya. I dag er den gjeninnført i Oman og Jordan; sabelantilope er svært sjelden i dag, men var tidligere meget vanlig i det meste av Nord-Afrika. Denne arten og arabiaoryx har også vært kalt hvit oryx. Se også hesteantiloper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg