Vorstehhund
Korthåret vorstehhund.

Vorstehhund er en hunderase. Den er klassifisert som stående fuglehund, men brukes også som vannapportør og hårviltjeger. I Norge er den dessuten populær som trekkhund på grunn av sin hurtighet og styrke.

Faktaboks

Uttale
fˈå:r-
Etymologi
tysk vorstehen, ‘stå foran’

Vorstehhund finnes i tre hårlagsvarieteter, som hver opprinnelig hadde noe forskjellig bakgrunn:

  • Langhåret vorstehhund er etterkommer fra wachtelhunder og er en blanding av forskjellige spaniels og settere.
  • Strihåret vorstehhund oppstod ved krysning av strihårede tyske bracker og fransk-belgisk-hollandske strihårede fuglehunder.
  • Korthåret vorstehhund er resultat av krysning av korthårede tyske bracker med tunge spanske pointere, som senere ble tilsatt edlere britiske pointere.

Beskrivelse

Korthåret vorstehhund
Korthåret vorstehhund
Av /Norsk jaktleksikon.
Langhåret vorstehhund
Langhåret vorstehhund
Av /Norsk jaktleksikon.
Strihåret vorstehhund
Strihåret vorstehhund
Av /Norsk jaktleksikon.

Den er rektangulær og kraftig, men edel. Mankehøyde for tisper er 56–63 centimeter, og for hannhunder 60–67 centimeter (innen disse grensene varierer idealhøyden litt for de forskjellige hårlagsvarietetene). Vorstehhunden har tørt, middels langt hode, svakt hvelvet skalletak, og tydelig, men ikke skarp stopp. Den har kraftig, forholdsvis lang snute med litt konveks (buet utover) neserygg. Øynene er mørkebrune, og ørene er middels store, høyt og bredt ansatte, og hengende. Den har kort, høyt ansatt, vannrett båret hale.

  • Langhåret vorstehhund: pelsen er kort på hodet, 3–5 centimeter lang på kroppen, og lengre på bryst, buk og hale, beheng (langt hår på baksiden av beina).
  • Strihåret vorstehhund: pelsen er tett, meget stri, 2–4 centimeter lang, med tilliggende overpels. Den har markerte øyebryn og skjegg.
  • Korthåret vorstehhund: har kort, tett, tørr, og tilliggende pels.

Pelsfargen er brun med eller uten hvitt, brunskimmel, gråskimmel, eller hvit med brune tegninger. Pelsen på kort- og strihåret vorstehhund finnes også i svart i samme mønster som brunt.

Historikk

Hundekjøring nordisk stil
I hundekjøring nordisk stil er det i stor grad hunder av typen vorsteh som brukes i konkurranser.
Av /NTB Scanpix.

På 1700-tallet var fuglejakt med hund en fasjonabel fritidsaktivitet for overklassen i de hundrevis av små fyrstedømmer som Tyskland bestod av. Hundematerialet var fra Spania, Italia og Frankrike. Det dreide seg ofte om hunder som tidligere hadde blitt benyttet i nettfangst av fugl. Noe av det viktigste med rasen var imidlertid at den skulle være tysk. Det viste seg enkelte svakheter (dårlig nese, tung bygning) som gjorde at noen oppdrettere trosset kravet om en ren tysk avlsbase.

Fra 1700-tallet av ble vorstehhunden utsatt for stadig vekslende avlsmål. Det tok derfor lang tid å få rasen typemessig konsolidert. De vekslende avlsmålene er et godt eksempel på hvordan politiske strømninger i et hvilket som helst land kan farge hundeavl. I perioder hvor det utenlandske ble ansett som «fint», krysset man ofte spesialiserte stående fuglehunder, for eksempel engelske pointere, inn i de innenlandske rasene. I perioder med sterkere nasjonalistiske strømninger ønsket man kun å bruke stedegne hunder i avl.

På begynnelsen av 1800-tallet mistet fyrstene eneretten på jakt, og større deler av befolkningen fikk tilgang til fuglejakt med hund. En spesialisert fuglehund dekket ikke behovet, og allsidighet ble nå et mål for avlen. Hunden skulle i tillegg til fuglejakt også kunne brukes til jakt på rovvilt og klauvvilt. Den skulle også hjelpe skogvoktere mot krypskyttere, og som alle tyske hunderaser vokter vorstehhunden skarpt. Navnet vorstehhund henspiller på det viktigste bruksområdet (tysk vorstehen, 'stå foran').

Virkelig orden på avlsbestrebelsene ble det først i begynnelsen av 1900-tallet.

Strihåret vorstehhund

Basen for den strihårede vorstehhunden kan trolig søkes blant en rekke hunder, som lokale støverraser, franske griffoner og den såkalte wasserhunden.

Langhåret vorstehhund

Opprinnelsen til langhåret vorstehhund er trolig krysninger mellom wachtelhund og korthåret vorstehhund. Rasen er videre framkrysset fra franske spanielraser, irsksetter, wachtelhund og gordonsetter. Slektskapsmessig står denne rasen derfor langt fra de to andre tyske vorstehhundrasene.

De britiske setterne forekom i Tyskland på 1700-tallet og ble trolig krysset inn for å øke farten på hundene under jakt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg