Etiopias flagg fra 1975-1987
Rastafarier ser på Etiopia som «Det forgjettede land» for alle av afrikansk herkomst. Fargene i Etiopias flagg ble tatt i bruk av rastafari-bevegelsen.
Etiopias flagg fra 1975-1987
Av .

Rastafari er en religiøs bevegelse som oppstod i 1930-årene blant den afrikanskættede befolkningen på Jamaica og som bygger på drømmen om å vende tilbake til Afrika, på basis av en egen tolkning av Bibelen der Etiopia identifiseres med «det forjettede land». Bevegelsens tolkninger er derfor også kjent som «etiopianisme».

Faktaboks

Uttale
rastafˈari-bevegelsen

Bakgrunn

Marcus Garvey
Marcus Garvey fotografert i 1924.
Av /Library of Congress, George Grantham Bain Collection.

Bevisstheten om Afrika som egentlig hjemland for alle svarte stod sterkt allerede tidligere, blant annet som resultat av Marcus Garveys virksomhet i Kingston fra 1914. Rastafari er oppkalt etter Ras («prins») Tafari, som i 1930 ble kronet som keiser Haile Selassie av Etiopia. Den har et millenaristisk preg, og uttrykker den frustrasjon og protest som preger en stor del av den svarte befolkningen. De svartes «eksil» i Amerika betraktes som en parallell til jødenes landflyktighet, og Haile Selassie som Messias. Bevegelsen vokste i 1960- og 1970-årene, og en regner i dag med om lag 100 000 tilhengere.

Prinsipper

Haile Selassie 1
Rastafari-bevegelsen er oppkalt etter Ras Tafari Makonnen, keiseren av Etiopia som i 1930 tok navnet Haile Selassie 1.

Rastafari-bevegelsen forkynner et militant, men ikke-voldelig og temmelig generelt politisk og sosialt budskap. «Babylon»-begrepet ble utviklet, der Babylon stod for Storbritannia (kolonimakten), USA (industrimakten), borgerskapet og kirken – i motsetning til Etiopia som Sion. Opp mot disse negative kreftene setter rastafarianerne først og fremst Jah (Gud), åndelig fordypelse, nestekjærlighet og et enkelt liv uten overdrevent strev etter materielle goder.

Organisering og kjennetegn

Rastafari Oracabessa
En rastafaritilhenger utenfor en restaurant på Jamaica.
Av /Hemis.

Rastafari er en udogmatisk religion som omfatter både organiserte trossamfunn som The Twelve Tribes of Israel, og mer uorganiserte miljøer. Noen karakteristika som ikke gjelder alle, er bruk av ganja (marihuana) i forbindelse med Itation (meditasjon) og reasoning (resonnerende samtale om åndelige spørsmål). Alkohol forstås derimot som et unaturlig og undertrykkende rusmiddel som hvite koloniherrer gjennom tidene har brukt som et middel til å ødelegge andre kulturer.

Nevnes kan også I-tal food, det vil si naturlig mat uten kjemiske tilsetningsstoffer, det uflidde håret (dreadlocks) som står i kontrast til den unaturlige glatte frisyren som dominerer i Vesten, og nyabinghi, det rytmiske elementet som kjennetegner blant annet reggae. Rastafarianernes budskap er blitt internasjonalt kjent særlig gjennom en rekke av reggaemusikkens fremste representanter, blant andre Bob Marley og Burning Spear.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg