La Chasse à la licorne
Bildeveven La Chasse à la licorne («Enhjørningen hviler i hagen») fra 1495–1505.
Av /Metropolitan Museum of Art.

Fabeldyr er overnaturlige dyr i fabler og eventyr, ofte sammensatt av karakteristiske trekk fra forskjellige dyr fra virkeligheten. Eksempler på fabeldyr er drager, enhjørninger og sjøormer.

Fabeldyr spiller en viktig rolle i eldre myter, folketro, eventyr og sagn. De er også vanlige som heraldiske symboler som våpenskjold.

Fabeldyr er vanlige i bøker og filmer i fantasysjangeren, for eksempel i Harry Potter-serien. De er også ofte med i dataspill og andre spill.

I eldre bildekunst er fabeldyr avbildet blant annet i utskjæringer. De er også ofte et motiv i moderne digital kunst, tegneserier og manga. Produkter rettet mot barn, som leker og klær, bruker ofte bilder av fabeldyr som enhjørninger og drager.

Fabeldyr er også en del av feiringen av jul og påske. Påskeharen og flygende reinsdyr er populære som pynt og som karakterer i filmer og bøker.

Fabeldyr finnes ikke i virkeligheten. Kryptozoologi er en pseudovitenskap som interesserer seg for fabeldyr og andre dyr som ikke kan påvises.

Antikken

Noen av de tidligste europeiske skildringene av fabeldyr kom fra forfattere i den gresk-romerske antikken. Naturforskere som Aristoteles og Plinius den eldre mente at skapningene kunne eksistere, ofte i fjerne eller eksotiske land. Plinius skriver at drager fantes i både India og Afrika i Historia Naturalis.

Mytologi

Tor på fisketur
Midgardsormen biter på kroken og blir nesten fanget av Tor.
Av .

Fabeldyr finnes i mytologi fra forskjellige steder i verden. Et kjent vesen fra indisk religion er den gigantiske slangen Vritra som kjemper mot stormguden Indra. I norrøn mytologi kjemper Tor med midgardsormen. I gresk mytologi dreper Herakles flere drager eller dragelignende skapninger.

Naturhistoriske verk fra middelalderen

Fremstilling av Føniks fra 1200-tallet.
/Aberdeen-bestiariene.

Forfattere som skildret fabeldyr i middelalderen var interessert i de moralske prinsippene fabeldyrene stod for. Referanseverk for dyr ble kalt bestiarier. Her ble enhjørningen og fuglen Føniks skildret side om side med bjørner, løver og elefanter. En viktig kilde til bestiarene har vært det greske verket Physiologus, skrevet i Syria på 300-tallet.

Bestiarier beskriver oppførselen til dyr for å instruere leseren i korrekt væremåte og hva den kristne læren går ut på. Enhjørningen kunne for eksempel være symbol på Jesus. Det var bare jomfruer som kunne temme og fange en enhjørning. Dyret blir derfor en allegoriinkarnasjonen, at Jesus ble unnfanget av en jomfru og ble til et menneske. Fabeldyrene i bestiarier blir inspirasjon for utsmykning av kirker og arkitektur, bokillustrasjon, kunst og litteratur.

Kart og reiseskildringer

Olaus Magnus

Olaus Magnus. Hans egen illustrasjon til kapitlet om den norske sjøormens og andre ormers størrelse.

Av /NTB Scanpix ※.

Omreisende har rapportert om fabeldyr i reiselitteratur helt opp til 1800-tallet. Dyrene har også blitt tegnet inn på kart. På Carta Marina av Olaus Magnus fra 1539 finnes det kraker og andre havmonstre som Olaus Magnus mente sjømenn kunne bli utsatt for.

Sagn og legender

Fabeldyr opptrer i folkediktning og i legender. Det finnes flere norske sagn om drager som vokter over skatter. Historier om en mann eller kvinne som dreper en drage er et vanlig motiv heltedikt, helgenlegender og lokale sagn flere steder i Europa.

I moderne tid

Skrivesaker med enhjørning
Enhjørning har blitt et populært motiv på leker, klær og andre produkter til barn.
Skrivesaker med enhjørning
Av /Shutterstock.

På 1800-tallet sluttet forskere å anse de fleste fabeldyr som del av den naturlige verden. Samtidig fikk kunstnere og forfattere en fornyet interesse for middelalderen. Skapninger som drager og enhjørninger dukket opp på malerier og i bøker. Noen ganger ble de gamle forestillingene satt på hodet. I The Reluctant Dragon fra 1898 av Kenneth Grahame er ikke dragen ond og farlig, men en vennlig skapning som ønsker å bli venner med menneskene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg