I hinduismen, jainismen og buddhismen er mantraer hellige eller kraftfylte setninger, ord eller stavelser, ofte på sanskrit. I hinduismen er opprinnelig mantraer hellige vers fra Veda.

Faktaboks

Uttale
mˈantra

Setningene, ordene eller stavelsene brukes i meditasjon til å styre sinnet og til påkallelse av guder og gudinner. Om namah shivaya (Hyllest til Shiva) og Om mamo bhagavate vasudevaya (Hyllest til Krishna) er eksempler på hinduistiske mantraer. Lyden Om er også et vanlig mantra. I jainismen er et mantra kalt Namokara mantra det viktigste, og dette mantraet er en hyllest til de fem gruppene av hellige personer i jainismen. Et annet sentralt mantra i jainismen er Parasparopagraho jivanam (Alt liv er bundet sammen i gjensidig avhengighet).

I hinduisk språkfilosofi og i hinduistisk tantra tenkes ordene å inneholde essensen av den gjenstanden de peker på. Dermed kan et mantra gjøre en bestemt guddom nærværende, eller et mantra som Om kan uttrykke brahman, universets urgrunn. Også tantrisk buddhisme gjør bruk av mantraer. Et utbredt buddhistisk mantra er Om mani padme hum (Hyllest til Avalokiteshvara).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg