Ramayana er et gammelindisk epos på 24 000 tolinjede vers, bevart i flere utgaver. Av de sju bøkene eposet er delt i, går de fem midterste og eldste i sin kjerne tilbake til flere århundrer fvt.. De forelå sannsynligvis i sin nåværende form cirka 100 evt.. Forfatterskapet tilskrives Valmiki.

Faktaboks

Uttale
ramˈayana

Ramayana er mer enhetlig i form og innhold enn eposet Mahabharata. Handlingen er lagt til i Ayodhya i det nordøstlige India. Eposet handler om kongssønnen Rama og hans hustru Sita. I indisk tradisjon oppfattes Ramayana som en fortelling om det godes seier over det onde.

Som religiøs klassiker er den mer utbredt enn noen annen bok i India. Fra sanskrit ble den oversatt til nær sagt alle nyindiske språk. Også utenfor Indias grenser finnes det tallrike versjoner av Rama-sagnene i litteratur, bildende kunst og dansetradisjoner, for eksempel i Thailand (Ramakien), Kambodsja (Ream Ker) og på Java (Ramayana Kakawin).

En nynorsk oversettelse av noen avsnitt ved Arne Garborg i Ramakvædet ble utgitt i 1922. I 2006 oversatt også Signe Cohen deler av Ramayana til norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg