Arbeidslivet er den delen av livet og samfunnet som består av arbeid, eller som har spesielt med arbeidet å gjøre.

Oftest viser ordet til arbeid som gir inntekt, og ikke for eksempel ubetalt husarbeid. I noen sammenhenger viser arbeidslivet enda mer spesifikt til lønnet arbeid som arbeidstakere utfører for en arbeidsgiver, og ikke arbeid utført av næringsdrivende som selv eier foretaket de arbeider for.

Ordet arbeidsliv brukes blant annet om hvordan arbeidet typisk er organisert i et land, som for eksempel i setningen «Norsk arbeidsliv er forskjellig fra arbeidslivet i Storbritannia». Man kan også snakke om en enkeltpersons arbeidsliv. Et eksempel er setningen «Hun hadde et langt arbeidsliv som lærer før hun gikk av med pensjon».

Det er ofte forholdet mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og staten man er opptatt av når man snakket om arbeidslivet, som i uttrykkene arbeidslivspolitikk og arbeidslivskriminalitet.

«Organisasjonene i arbeidslivet» eller «arbeidslivsorganisasjoner» viser til arbeidstakerorganisasjoner (fagforeninger) og arbeidsgiverorganisasjoner (arbeidsgiverforeninger). Samarbeid mellom organisasjonene i arbeidslivet og staten, såkalt trepartssamarbeid, har i Norge stor betydning for arbeidslivet.

Arbeidsmiljøloven blir gjerne regnet som den grunnleggende loven i norsk arbeidsliv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg