Europeisk potensiometer
Europeisk utgave av kretssymbolet for potensiometer (IEC-standard). Symbolet brukes for eksempel i diagrammer for elektriske kretser.
Europeisk potensiometer
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 3.0
Potensiometer
Potensiometer
Av /Shutterstock.
Amerikansk potensiometer

Amerikansk utgave av kretssymbolet for potensiometer (ANSI-standard).

Amerikansk potensiometer
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Et potensiometer er en motstand (resistor) med tre terminaler som kan benyttes som variabel spenningsdeler. En viktig anvendelse av potensiometer har vært som volumkontroll på et radioapparat.

Faktaboks

Etymologi
av potens og –meter
Også kjent som

potmeter

Oppbygging

To av terminalene i potensiometeret er knyttet til hver sin side av et resistivt element (motstand), som i praksis er en motstandstråd. Motstandstråden kan bestå av et lineært ledende sjikt eller være viklet om et isolerende toroid.

Den tredje terminalen er knyttet til en glidekontakt som manuelt kan beveges over motstandstråden, enten lineært eller som en roterende bevegelse. Potensiometeret fungerer da som en variabel motstandsdeler. Det resistive elementet kan ses på som to resistorer i serie som til sammen utgjør potensiometerets samlede resistans. Posisjonen til glidekontakten bestemmer hvordan den samlede resistansen blir fordelt på de to motstandene.

I praksis brukes potensiometeret som en variabel spenningsdeler der den totale spenningen over det resistive elementet fordeles på de to resistorene i serie, avhengig av posisjonen til glidekontakten.

Med bruk av bare to terminaler, terminalen til en ene enden av det resistive elementet og terminalen til glidekontakten, fungerer potensiometeret som en reostat (regulerbar motstand).

Bruk

Potensiometer betyr egentlig spenningsmåler, og i prinsippet kan den brukes som en måleanordning hvor en ukjent elektrisk spenning blir sammenlignet med en kjent spenning, en referansespenning, som er spenningen over endene på det resistive elementet. Som indikator brukes et galvanometer koblet mellom den ukjente spenningen og glidekontakten. Glidekontakten flyttes til galvanometret ikke lenger gir utslag (nullmetode). Spenningen ved tappepunktet på glidekontakten er da like stor som ukjente spenningen. Spenningene forholder seg da til hverandre som resistansene i de to resistorene i serie. For at dette prinsippet skal virke må målt spenning være lavere enn referansespenningen. Er spenningen som skal måles større enn referansespenningen, lar man spenningskildene bytte plass.

En viktig bruk av potensiometer er å justere nivået på analoge signaler for en rekke bruksområder, for eksempel som volumkontroll av lydanlegg. Den er også brukt til å styre inngående spenning til en elektrisk krets, for eksempel for å dimme en lyskilde.

I dag er det blitt mer vanlig å bruke digitale potensiometere som kan styres elektronisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg