ROM er et lagringsmedium i datamaskiner der innholdet er lagret fast (se fastvare), slik at det ikke kan slettes eller endres fra et program. Brukes blant annet til lagring av oppstartrutiner (BIOS), driverprogrammer, protokoller med mer. ROM-egenskapen er viktig for å hindre uhell, for eksempel overskriving eller sletting av oppstartprogrammer.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Read-Only Memory
Også kjent som

lesehukommelse, leselager

Forskjellige ROM-teknologier

ROM betegner både en egenskap og en teknologi. Den egentlige ROM-brikken får sitt datainnhold ved selve produksjonen. Innholdet, for eksempel et oppstartprogram – kan da bare endres ved å skifte brikke. PROM (Programmable Read-Only Memory) programmeres etter at brikken er ferdig, noe som forenkler produksjon og videre håndtering. Programmeringen kan skje ved at forbindelser brennes over, for eksempel i celler som skal lagre bit med verdi 1.

EPROM

EPROM er en teknologi for å slette og reprogrammere ROM-brikker ble utviklet tidlig på 1970-tallet. En bit er lagret som «innestengt ladning» og programmeringen skjer ved en høyere spenning enn det som er på brettet under drift. Slettingen skjer ved å belyse brikken med ultrafiolett lys, og EPROM-brikker er lett kjennelig ved et vindu på brikken. Omprogrammering krever at brikken tas ut av brettet og settes i en spesiell enhet for sletting og omprogrammering som krever høyere spenning enn vanlig bruksspenning.

EEPROM

Innholdet på EEPROM-brikker kan forandres ved hjelp av programvare i den maskinen brikken(e) er montert i – slike brikker kalles ofte flash-EPROM. Programmering krever ekstra lang tid og et dataord vil ikke endre innhold selv om det skulle bli skrevet til fordi skrivepulsen er for kort.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg