Paritetsbit er et binærsiffer som legges til i en samling bits for en enkel feilkontroll eller redundans. Paritetsbit benyttes både i dataoverføring og i datalagring.

Faktaboks

Uttale
paritˈetsbit
Etymologi

sammensetning av paritet og bit

Paritetsbitet angir om det er et partall eller oddetall antall 1-ere i bitsamlingen. Ved lesing av bitsamlingen utføres det en paritetskontroll som sjekker at paritetsbitet stemmer med en opptelling av antall 1-ere i bitsamlingen. Stemmer det er det stor sannsynlighet for at bitsamlingen er korrekt (ellers må minst to bits ha endret verdi). Stemmer det ikke, vet man at det er oppstått en feil i bitsamlingen.

Jo større samlingen bits er, jo mindre pålitelig er paritetsbitet. Av den grunn deles meldingen ofte opp i mange små samlinger med hvert sitt paritetsbit.

Paritetsbit tilbyr ikke noen redundans for feilretting i tilfeller der man utfører feilkontroll, så en bitsamling med feil må forkastes. En utfordring med paritetsbit er at man benytter verdien 0 for å angi et partall 1-ere i noen systemer (partallspartietsbit, likeparitet) og et oddetall 1-ere andre systemer (oddetallsparitetsbit, oddeparitet). Derfor må man i tillegg til å vite hvilket bit i samlingen som er paritetsbit (ofte det første) også vite hva 1 og 0 betyr.

Dersom paritetsbit benyttes for redundans, og man vet hvilken bit man mangler, kan den manglende biten gjenskapes ved hjelp av paritetsbiten. Dette prinsippet benyttes blant annet innen lagringsteknologien RAID der informasjonen spres over flere disker, hvorav en disk inneholder paritetsdata. Dersom en disk feiler kan data på denne disken gjenskapes ut i fra paritetsdataen.

Eksempel

Avsender ønsker å sende bitsamlingen 1100111 (oddetall antall enere) og velger å benytte partalsparitetsbit. Meldingen som sendes blir da 11100111 (paritetsbitet 1 er lagt til først).

Mottaker mottar meldingen 11100011, henter ut paritetsbitet (første bit) og teller opp til et partall antall 1-ere i resten av bitsamlingen. Dermed vet mottaker at bitsamlingen har blitt feil overført, ettersom 1 som paritetsbit skulle tilsi at det var et oddetall antall 1-ere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg