Skriver er en utenhet for utskrift på papir av tekst og grafikk fra en datamaskin.

Faktaboks

Også kjent som
printer

De fleste moderne skrivere er av typen laserskriver eller blekkskriver. I laserskrivere deponeres fargestoff (toner) på papiret ved hjelp av laser, mens blekkskrivere spruter blekkdråper på papiret. I begge er det oppløsningen – antall punkter per tomme – som avgjør utskriftskvaliteten. Moderne laser- og blekkskrivere kan gjerne tilby oppløsninger på 1200 punkter per tomme (dpi) eller mer.

I tillegg benyttes termoskrivere i en del tilfeller. Disse varmer opp punkter på et papir som reagerer på varmen ved å bli farget. Denne typen skrivere er svært små, enkle og billige. Spesielt nyttig er det at så lenge skriveren har papir så trenger den ikke påfyll av toner eller blekk. Blant annet benyttes denne typen skrivere til utskrift av kvitteringer, pantelapper, parkeringsbilletter osv.

Tidligere var anslagsskrivere mye brukt, der ferdig formede bokstaver på typehjul, bånd eller trommel ble slått an mot et fargebånd, som deretter overførte skriften til papiret (typeskrivere). I nåleskriverne slo små nåler an mot fargebåndet og papiret og bygde opp tegn og grafikk i et punktmønster. I dag brukes disse kun i enkelte eldre systemer og der en skriver som håndterer gjennomslagsark er ønskelig.

De utover 2000-tallet har såkalte multifunksjonsskrivere blitt stadig mer vanlig. Disse kombinerer skriver og skanner i samme fysiske enhet, og kan da også tilby tjenester som kopiering og faks.

Kostnadene for utskrifter har blitt vesentlig redusert samtidig som kvaliteten på utskriftene stadig øker. Dette gjør at man i dag kan skrive ut fotografiske bilder og andre trykksaker med svært høy kvalitet både i bedrifter og privat, der man tidligere trengte hjelp av et eksternt trykkeri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg