Glidelås
Glidelås er eksempel på en oppfinnelse. Den kan sørge for en tett slutting av to tekstilender som kan åpnes og lukkes effektivt mange ganger.

Oppfinnelse er en praktisk løsning på et teknisk problem. En oppfinnelse kan være et produkt eller en fremgangsmåte. Eksempler på oppfinnelser er glidelåsen, lyspæren, telefonen, en metode for fremstilling av penicillin og genredigeringsmetoden Crispr. Man kan søke om patent på en oppfinnelse. Den som får patent får enerett til å utnytte oppfinnelsen en viss tid.

Oppfinnelse i patentretten

I patentretten har oppfinnelse en presis betydning (definisjon) bestemt i patentloven.

  • Det må være en praktisk løsning på et teknisk problem, hvor man bruker naturens materialer og/eller energi.
  • Oppfinnelsen må virke, og den må kunne reproduseres.
  • En oppfinnelse kan være enten et produkt eller en fremgangsmåte.
  • For å få patent på oppfinnelsen, må den være ny og skille seg vesentlig fra det som var kjent fra før.

Teknisk løsning

En oppfinnelse er en praktisk løsning av et teknisk problem. Oppfinnelsen må være knyttet til noe konkret og fysisk av teknisk art. Det innebærer at den må utnytte naturens materiale eller energi for å løse det tekniske problemet. Det kan være alle slags naturkrefter, råstoffer og biologisk materiale. Eksempler på naturkrefter kan være tyngdekraft eller elektrisitet, råstoffer kan være alt fra mineraler til stoffer fra planter eller under havbunnen, og biologisk materiale kan være organer eller vev fra mennesker eller dyr.

Løsning av abstrakte eller intellektuelle problemer utgjør ikke oppfinnelser. Verken kunstneriske frembringelser, spilleregler, forretningsmodeller, vitenskapelige teorier eller matematiske metoder er oppfinnelser i seg selv.

Heller ikke dataprogrammer eller måter å fremlegge informasjon på, for eksempel utseendet av en tabell eller brukergrensesnittet for en nettside, anses for å være oppfinnelser. Dataprogrammer kan være en del av en oppfinnelse, for eksempel et røntgenapparat som kan styres ved hjelp av et dataprogram.

Oppfinnelse og oppdagelse

En oppfinnelse kan være et nytt produkt eller en ny fremgangsmåte. Det er ikke en oppfinnelse om man oppdager noe som allerede finnes i naturen. Dermed sikrer man at ingen kan få patent, og dermed enerett, til å utnytte noe som allerede finnes i naturen.

Da Alexander Fleming fant ut at muggsoppen Penicillium notatum inneholdt et stoff med bakteriedrepende egenskaper, var det ikke en oppfinnelse, men en oppdagelse fordi det allerede fantes i naturen. Men metodene forskerne bruker for isolasjon av stoffet penicillin, metoder for masseproduksjon av det og bruken av stoffet i behandling av bakterielle infeksjoner, utgjør oppfinnelser.

Oppfinnelsen må virke

For at en løsning skal være en oppfinnelse, må den virke. I det ligger at oppfinnelsen faktisk må ha den forutsatte virkningen uten at det kreves noen videre intellektuell innsats. Videre må løsningen kunne reproduseres, altså at dersom andre gjør det samme som oppfinnelsen beskriver, vil det ha samme effekt.

Vilkår for å søke patent

Den som har gjort en oppfinnelse, kan søke patent dersom oppfinnelsen oppfyller vilkårene i patentloven. Oppfinnelsen må være ny og den må skille seg vesentlig fra det som var kjent fra før. Det innebærer at man ikke får patent på en løsning som var kjent for andre, for eksempel gjennom publisering på nettet, gjennom foredrag eller framvisning noe sted i verden. Oppfinnelsen trenger ikke representere noe kvalitativt fremskritt så lenge den er annerledes enn det som var kjent.

Patentstyret

I Norge er det Patentstyret som behandler og innvilger søknader om patenter på oppfinnelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg