Faktaboks

De Samiske samlinger
Organisasjonstype
Stiftelse
Styreleder
Olaug Larsson

De Samiske samlinger er et spesialmuseum for samisk kultur i Karasjok, og ble etablert i 1972. Det inngår i den samiske museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat, og er den første samiske kulturinstitusjonen som ble etablert i Norge.

Museet har en stor samling av gjenstander, som særlig belyser Finnmarksviddas kulturhistorie, men også de samiske områdene i Sverige, Finland og Russland. Samlingene ligger i et område som er rikt på samiske kulturminner, og museet er delvis også et friluftsmuseum. De Samiske Samlinger forvalter i tillegg en kunstsamling med verker av samiske kunstnere så vel som kunst fra andre urfolk. Nye kunstverker innhentes blant annet gjennom Sametingets innkjøpskomité.

Museet har siden 2012 jobbet spesifikt med tilbakeføring av samisk kulturarv til Sápmi, etter at det da ble inngått en avtale mellom Sametinget, Kulturhistorisk museum og Norsk Folkemuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

De Samiske samlinger
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
91.022 Drift av kulturhistoriske museer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg