Telthus fra Terningmoen, Elverum, ca. 1790.

.
Lisens: fri

Telthus var et depot (forsyningslager, deponeringsplass) for lagring av militært materiell for én eller flere lokale avdelinger for mobilisering. Telthus ble opprettet for å lagre materiell til den norske hæren som ble bygd opp etter hærordningen av 1628. Navnet viser til at en viktig del av materiellet som ble lagret var telt.

Depotene måtte være plassert slik at mobiliserte avdelinger lett kunne hente ut sitt materiell. Telthusene ble derfor oppført sentralt i lokalsamfunn, ofte ved kirker, og fortrinnsvis ved kongeveier og andre av datidens sentrale kommunikasjonsknutepunkt. Tidlig ble kirkeloft brukt til formålet, men disse var lite egnet, og fra tidlig på 1700-tallet ble egne bygninger ført opp. Oftest ble vanlig, velkjent byggeskikk benyttet, og telthusene var gjerne mindre tømmerhus satt på påler, som et stabbur.

Telhusbakken er en gate i Oslo (i Gamle Aker) som har fått sitt navn etter militære telthus. Flere telthus er bevart, dels på museer, dels i sin opprinnelige plassering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg