Finansår er regnskapsåret for stat, fylkeskommuner og kommuner og tilsvarer kalenderåret.

Sammenfallet mellom et offentlig finansår og et vanlig kalenderår for offentlig sektor skjedde først tidlig på 1960-tallet. Før dette tidspunktet hadde finansåret fulgt valgperiodene for både storting og kommunestyret, der nye representanter tiltrer sine verv samme høst som de velges. Under dette systemet startet et finansår med siste halvdel av et normalt kalenderår og ble avsluttet etter utløpet av første halvdel av det etterfølgende kalenderåret. Dette innebar at de nyvalgte representantene til stortinget eller kommunestyrene fikk et umiddelbart ansvar for budsjettene og og iverksettingen av de budsjetterte tiltak.

En budsjettmessig «arv» skapte politiske problemer. I tillegg var det manglende sammenfallet mellom finansår og kalenderår en kompliserende faktor i samordning mellom offentlige tiltak og virksomhet i privat sektor. Dette samordningsproblemet ble forsterket av den sterke ekspansjonen i offentlig virksomhet på grunn av de omfattende velferdsreformer som ble vedtatt og iverksatt på 1960-tallet – og da særlig etableringen av folketrygden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg